Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Użytkownicy online na podstawie ostatniej aktywności zapisanej w MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KamilSala
Siemka ^^
Jestem Nowy w PHP moja wiedza opiera sie tylko na edycji, i proszę was o pomoc ze statusem użytkowników online na podstawie zapisanej daty ostatniej aktywności.

Mam baze o nazwie player
a w niej tabale o nazwie player
i w tej tabeli sa kolumny:
player , last_play

Last play jest w formie takiej:
Kod
2012-01-31 16:52:39

natomiast kolumna player w takiej:
Kod
kamil

chcę aby na stronie wyświetlało:

Aktywani w ciągu ostatnich 10min: kamil

Możecie mi pomóc ?

mam to ale to wyswietla ilosc osób

$exe = mysql_query("SELECT COUNT(*) as 'count' FROM player.player WHERE DATE_SUB(NOW(), INTERVAL 10 MINUTE) < last_play;",$sqlServ);
$player_online = mysql_fetch_object($exe)->count;
Kshyhoo
Tak łatwo nie ma. Masz przykład, dostosuj sobie:
  1. // pokazuje zalogowanych
  2. function zalogowani()
  3. {
  4. $i = 0;
  5. mysql_query("DELETE FROM zalogowani WHERE data<DATE_SUB(NOW(),INTERVAL 5 MINUTE)");
  6. $wynik2 = mysql_query("SELECT * FROM zalogowani ORDER BY login");
  7. if ($wynik2) {
  8. while($dane2 = mysql_fetch_assoc($wynik2)) {
  9. if (++$i>1) echo ", ";
  10. echo "{$dane2['login']}";
  11. }
  12. }
  13. }
  14.  
  15. // zapisuje zalogowanych
  16. function zapisz_login()
  17. {
  18. if ($_SESSION['user']['login']) {
  19. mysql_query("REPLACE INTO zalogowani SET login='{$_SESSION['user']['login']}', data=NOW()");
  20. }
  21. }
  22.  
  23. // WYWOŁANIE
  24. //zapisuje zalogowanych:
  25. zapisz_login();
  26.  
  27. // pokazuje zalogowanych:
  28. zalogowani();
KamilSala
Jak już pisałem umiem tylko edytować nie wielki skrypty, sam nic nie napisze a to jest mi baaardzo potrzebne, może mi ktoś podać chociaż jakis szablon rolleyes.gif
Kshyhoo
Przecież podałem kompletny kod, musisz tylko dopasować do własnych potrzeb. Gotowca nikt Ci nie da.
KamilSala
Tak, wiem ale ten kod zapisauje w mysql i odczytuje, wgl za bardzo go nie rozumiem a ja juz mam tabele z data i loginem. I czy można z tego skryptu co dalem zrobic tak żeby nie wyświetlał liczby tylko liste uzytkowników. rolleyes.gif
Kshyhoo
Kombinuj, niewiele trzeba...
KamilSala
A dało by się zamieć ten skrypt aby zamiast liczby wyświetlał nazwe z tabeli player obok??
Kod
$exe = mysql_query("SELECT COUNT(*) as 'count' FROM player.player WHERE DATE_SUB(NOW(), INTERVAL 10 MINUTE) < last_play;",$sqlServ);
$player_online = mysql_fetch_object($exe)->count;
KamilSala
@ref
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.