Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tabele vs. JQuery.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
MiXen
Witam! Ostatnio mam duży problem z tabelami w JQuery. Chciałem zrobić rozwijaną i zwijaną tabelę, używając do tego slideUp() i slideDown(), więc stworzyłem divy i w nich umieściłem tabele, jednka ku mojemu zaskoczeniu nic się nie dzieje. Dlaczego tak jest i czy ktoś jest mi w stanie w tym pomóc? Z góry dziękuje za odpowiedzi wink.gif
wookieb
Pokaż kod...
Najlepiej na http://jsfiddle.net
MiXen
Proszę mniej więcej kod:http://jsfiddle.net/yT4pL/
wookieb
A czy masz element o ścieżce
Kod
#log a

? Bo raczej nie.
MiXen
Bo tego fragmentu kodu nie wrzucilem, bo on dobrze dziala ja caly czas mowie o tabeli a nie o hiperlaczu!
wookieb
Przykład, który podałeś działa jak zmieniłem ścieżke do linku, więc nie wiem z czym masz problem.
MiXen
No bo ten skrypt js jest odpalany przez inne menu i ma za zadanie zwijac ta tabele ktora podalem w kodzie html i wtedy na 100% nie dziala bo probowalem.
wookieb
Jak widać źle próbowałeś. Przykład wyżej jasno mówi - działa.
Więc albo nie umiesz debugować błędów w JS, albo po prostu źle przekazujesz nam kod.

http://jsfiddle.net/yT4pL/1/
nospor
Problem z ajaxem nie ma zadnego związku. Przenosze

@MiXen to wystaw nam to online, bo tak to można się w kotka i myszke bawic. widać że działa, no ale tobie nie działa. No to wystaw nam to byśmy mieli dokładnie to samo co ty.
MiXen
http://mixxen.pl/beta3/ Chodzi o głowne menu, to ono powinno wywyływac ekeft ładowania nowej zawartości i schowania lewej kolumnty, pierwsze działa, drugie już nie. Skrypt ładujący jest w pliku js.js. Bardzo proszę o pomoc.
nospor
Przecież wszystko działa. Na czym to odpalasz? Bo ja na FF i Operze

ps: zagladasz czasem do konsoli błędów??
Cytat
callback.apply is not a function
[Wstrzymuj na tym błędzie] if ( callback.apply( object[ i ], args ) === false )

$('#content').load(toLoad,'',$('#content').slideDown());
Tu ma być callback ostatnim parametrem.
$('#content').slideDown() - to nie jest callback. To co tu napisales jest od razu wywołaniem funkcji.
Tak ma być
Kod
$('#content').load(toLoad,'',function(){$('#content').slideDown();});
MiXen
Ty mnie nie zrozumiales! Przeciez ladowanie do content dziala dobrze!-_- ja mowie ze div LEWA sie nie sklada chociaz jest wywolanie w kodzie! O to caly czas mi chodzi...
Ale za funkcje callback dziekuje.
nospor
1) Nie krzycz!
2) Miałeś błąd i ci go poprawiłem. Podziekuj a nie sie denerwujesz.
3) A lewa mój drogi sie chowa. Nie wiem co TY masz na myśli przez lewa, ale ja patrzę w kod i widzę że LEWA się chowa. Widać to ładnie w FireBug.
Tylko niestety ty masz źle skonstruowany kod HTML przez co wydaje ci się, że lewa to lewa... ale tylko ci się wydaje, stąd problem.
Nie można od tak sobie w TR wkładać DIVa. Poczytaj jak wygląda poprawna struktura TABLE

Mowie dokładnie o tym kawałku:
  1. <tr><font size="1">
  2. <br><center><b>Dzisiaj nikt nie obchodzi urodzin!</b></center><br></font>
  3. <div id="lewa">
  4. <td width="159" valign="top"><table width="100%" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" background="themes//images/bgleftnav.gif">
  5. <tr>
  6. <tr>
  7.  
  8.  

Co to niby ma być?
TR ->TEKST + DIV -> TD -> TR ->TR......
MiXen
Nie wiem, o co Ci chodzi ale przeciez podziekowalem za funkcje callback. Hmm to mowisz ze po prostu mam za bardzo pobrudzony kod z tabelami, tak? Czyli sprobuje poprawic i jak cos to sie odezwe.
nospor
Cytat
ale przeciez podziekowalem za funkcje callback.
Gdy pisałem swojego posta, to jedyne co w Twoim było to krzyczenie na mnie, że cię nie rozumiem...

Cytat
Hmm to mowisz ze po prostu mam za bardzo pobrudzony kod z tabelami, tak?
No tak....zero poprawności HTML. Nic więc dziwnego, że przeglądarka źle ci to wszystko interpretuje
MiXen
Już postarałem się to poprawić i rzeczywiście działa wink.gif CHociaż mam jeszcze jeden drobny problemik wink.gif Gdy zamknę lewą i prawą kolumnę, środkowa wyrównuje do lewej. Próbowałem użyć <center>...</center> i align="center" dla środkowej tabeli, ale to nie pomogło, doradzisz mi w czym jest problem?
nospor
No musisz się pobawić css'em. ja się na tym nie znam.

Poza tym dla mnie osobiście jest bez sensu to co robisz, czyli chowasz totalnie menu po kliknięciu na strone z menu. Czemu to ma służyć niby prócz wnerwiania userów?
MiXen
Czyli mam jeszczę trochę zabawy. A to jest tylko zrobione do tekstów, ponieważ ta opcja będzie używana w innej sytuacji i podczas zmieniania stron nie będzie to działać wink.gif Tak czy owak dzięki za pomoc wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.