Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] wybór hashowani - md5
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
newbie-one
Witam,

w pliku tekstowym mam dane ponad 3 tysięcy użytkowników strony. Jakiś czas temu postanowiłem przenieśc całą stronę na nowy cms, teraz zatrzymałem się na przenoszeniu użytkowników. Niby proste, no bo korzystam z funkcji:

1. INSERT INTO `wp_users`(`ID`, `user_login`, `user_pass`, `user_nicename`, `user_email`, `user_url`, `user_registered`, `user_activation_key`, `user_status`, `display_name`) VALUES ([value-1],[value-2],[value-3],[value-4],[value-5],[value-6],[value-7],[value-8],[value-9],[value-10])

Problem w tym, że WP hashuje hasła userów w md5.

Wiem, że mogę to zmienić przez funkcję UPDATE:
  1. UPDATE `baza`.`wp_users` SET `user_pass` = MD5( 'haslo' ) WHERE `wp_users`.`ID` =0000;

Powyższa metoda jest dość czasochłonna i nietrudno o pomyłkę.

Dlatego zastanawiam się, czy można jakoś zmodyfikować przytoczoną funkcję INSERT, tak by z automatu wybrane dane zostały zahashowane? Chodzi o hash na wartość 'user-pass'.

Pozdrawiam.

Up
Sephirus
Nic nie stoi na przeszkodzie by dać:

1. INSERT INTO `wp_users`(`ID`, `user_login`, `user_pass`, `user_nicename`, `user_email`, `user_url`, `user_registered`, `user_activation_key`, `user_status`, `display_name`) VALUES ([value-1],[value-2], MD5([value-3]) ,[value-4],[value-5],[value-6],[value-7],[value-8],[value-9],[value-10])

Jeśli jest jakiś SALT albo coś w tym stylu wystarczy użyć CONCAT:

1. ... MD5(CONCAT([value-3],'SALT')) ....

HTH wink.gif
newbie-one
No tak, zawsze najtrudniej jest wymyślić najprostsze rozwiązanie:)
Dzięki wielkie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.