Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][JavaScript]Operacje na plikach w JS
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
slawek1969
Witam!

Na wstępie zaznaczam że w temacie JS jestem absolutnie zielony dlatego proszę o konkretne odpowiedzi z przykładem ko konkretnego kodu.

Wykonuję stronę internetową w HTML-u która ma "symulować" aplikację działającą lokalnie na komputerze. Tutaj nie mam problemu jednak pojawiają się problemy przy wykonaniu kilku funkcjonalności których w HTML-u nie da się zrobić a sadzę że w JS da się je zrealizować bez problemu, oto to co potrzebuje wykonać:

1. W aplikacji wyświetlana jest lista plików do pobrania z serwera. Lista jest w HTML z aktywnymi linkami. Jak zrobić aby użytkownik po kliknięciu w link jednocześnie pobrał ten plik i aby wymusić lokalizację zapisu na dysku lokalnym do z góry ustalonej lokalizacji a następnie aby ten plik w formie tytułu widniał na liście plików pobranych.

2. Jak wymusić poprzez link w HTML otwarcie aplikacji Skype zainstalowanej na komputerze oraz jak wymusić lokalizację na pulpicie otwarcia okna Skype i jego wielkości

3. Czy istnieje jakaś gotowa biblioteka w JS służąca do operacji na plikach HTML, TXT itp.?

Proszę o konkretne przykłady kodu
lobopol
1.
  1. <a href="plik" target="_blank">Download Link</a>

nie wymusisz lokalizacji zapisu
albo odpowiednie nagłówki i podawanie przez skrypt php i wtedy zwykły link
http://www.ryboe.com/tutorials/php-headers-force-download
2. Nie wymusisz
3. Do pisania kodu tak (np. http://codemirror.net/), do manipulowania rzeczywistymi plikami nie
d3ut3r
JS nie ma obsługi systemu plików. Nie można za jego pomocą tworzyć/edytować/usuwać/pobierać plików. Do tego będziesz potrzebował PHP. Nie wiem dokładnie co chcesz zrobić, ale nie zmusisz użytkownika do tego aby twój plik zapisał w c:\katalog zawsze pojawi mu się okienko wyboru katalogu docelowego dla pobieranego pliku (chyba że w przeglądarce ma inne ustawienia)

Podobnie nie da się kontrolować wielkości okna skype'a sam link możesz wstawić tak:

1. <a href="callto://nazwaUsera">Zadzwoń do Maćka</a>

po kliknięciu w takie coś i zgodzie na uruchomienie aplikacji zewnętrznej skype automatycznie spróbuje zadzwonić do nazwaUsera.
slawek1969
W takim razie czy da się tą funkcjonalność z punktu 1. mojego pytania wykonać poprzez zapis w plikach TXT (coś jak baza oparta o pliki TXT)
lobopol
Za pomocą ajaxa+php zapisać przesłany tekst i następnie podmienić linka do zaciągnięcia.
d3ut3r
W samym JS będzie ciężko, jedyne rozwiązanie jakie mi przychodzi na myśl, to zapisywać w COOKIE czy link był kliknięty i w zależności od tego wypisywać to w polu pobrane pliki, takie rozwiązanie jednak jest bez sensu ponieważ wystarczy usunąć cookie aby pole pobrane pliki znów było puste, lub nawet nie usuwając odpalić stronę za pomocą innej przeglądarki smile.gif

Ale w połączeniu z PHP oczywiście da się coś takiego wykonać.

Dodam tylko że kliknięcie w link wcale nie oznacza pobrania pliku, ktoś może kliknąć i nie pobierać smile.gif
slawek1969
A mogę poprosić o przykład kodu w PHP
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.