Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Własny interfejs webmail
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Barton
Witam,

Potrzebuję wykonać pewien moduł na stronę internetową. Chodzi o własny interfejs do odbierania wiadomości e-mail z różnych serwerów. Tzn. użytkownik wpisuje ustawienia skrzynki e-mailowej, login, hasło a następnie ma możliwość przeglądania swojej poczty na mojej stronie internetowej. Taka pocztowa aplikacja kliencka tylko że webowa.

Niestety nie mam pomysłu jak się za to zabrać. Czy pomoże mi jakiś inny język, np ruby czy perl? A może wystarczy samo PHP? Póki co moją jedyną wizją jest wykorzystanie systemu operacyjnego, tj. ściąganie poczty konsolową aplikacją, zapis otrzymanych wiadomości do katalogu a następnie odczyt na stronie. Zastanawiam się czy nie za bardzo obciążyłoby to serwer i czy jest to w ogóle możliwe?

Pozdrawiam.
d3ut3r
Jeżeli tylko odbieranie to najpopularniejszym protokołem jest POP3 poszukaj w google klas do obsługi POP3 dla PHP. Możesz dodać jeszcze obsługę protokołu IMAP.
Barton
Dzięki, nie miałem pojęcia o istnieniu takich klas. smile.gif
by_ikar
Zerknij na zend_mail, tam już takie rzeczy są zaimplementowane. Nawet chyba switfmailer ma chyba całą obsługę pop/imap zaimplementowaną. Wówczas nie będziesz musiał się męczyć z rozwiązywaniem jakichś problemów, jedynie zrobisz do tego jakiś interfejs. W przypadku swiftmailera nie dam sobie ręki uciąć, w przypadku zend_mail jestem pewien że cała obsługa imap/pop jest tam zaimplementowana.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.