Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] wyświetlanie wyników z mysql w odwrotnej kolejności
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mixer
Witam mam problem poniewarz chcę wyświetli rekordy z bazy w odwrotnej kolejności
tabela (z rekoerdami) :
id cos tam
1 bla bla
2 bla bla
3 bla bla
4 bla bla
5 bla bla
6 bla bla

a chcę aby wyświetlało mi tak:
6
5
4
3
2
1

wiem że gdzieś to było (szukałem w google) ale nic do mojego problemy nie pasuje
zapytanie jakie używam
  1. $p_w = mysql_query("SELECT * FROM tabela WHERE id_user=$moje_id");

prowseed
  1. ... ORDER BY id DESC

slabo szukales. Poza tym nie rozumiem troche logiki Twojego zapytania, bo chyba id_user jest polem unikalnym, wiec zwroci Ci tylko jeden wiersz...
mixer
znalazłem to i nadal wyświetla tak samo
Ruch Radzionków
to jeżeli nie desc to daj asc
prowseed
Wydaje mi się, że nie przedstawiłeś pełnego wyglądu tabeli, albo ja po prostu czegoś nie rozumiem. Potwierdź: pole user_id jest unikalne? To samo wyświetla zarówno dla ORDER BY id DESC jak i ORDER BY id ASC? Dlaczego sprawdzasz warunek "WHERE id_user=$moje_id" którego nawet nie ma w tabeli (widzę tylko id,cos,tam)? Czy masz dostęp do jakiegoś managera bazy, np phpmyadmin? I w końcu: dlaczego napisałeś poniewarz, skoro poprawnie jest ponieważ?

@up
ASC segreguje od najmniejszego do największego (ascend), jak Ty to widzisz w takim przypadku? : )
mixer
prawidłowy wygląd tabeli
(id_user | notatka | inne |)
id_user - AUTO_INCREMENT
prowseed
Wątpie, byś przepisał kod z postu #2 zupełnie identycznie, ale różne cuda się zdarzają zatem:
  1. SELECT * FROM tabela ORDER BY id_user DESC
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.