Cytat(Niktoś @ 17.04.2012, 11:22:48 )

Do różnych aspektów serwisu są różne rozwiązania.Może poczytaj o nierelacyjnych bazach danych,może to Ci przypasi.
Trochę źle zadałem pytanie. Myślę o rozwiązaniu, gdzie nie wprowadzam do jednej bazy danych wielu ogromnych tabel, tylko tworzę kilka baz postgresql, zeby zwiększyc ich wydajność.
Jestem raczej programistą cpp, a z php mam do czynienia od 3/4 dni może (tak jest prosty i fajnie ;-) ), ale ciężko mi podjąć decyzję co do rzeczy, gdzie nie mam kalifikacji, raczej kieruje się informacjami, które znajdę w necie.
Informacji na temat rozbicia jednej bazy danych na kilka oddzielnych w celu zwiększenia wydajności nie znalazłem na google, dlatego pytanie wrzuciłem tutaj.
Edit:
Tutaj przykładowo tworzę bazę danych produktów, firm, użytkowników.
teraz dynamicznie dla nowego użytkownika tworze tabele, gdzie umieszczone bądą w niej id produktów które zakupił - ten system automatycznego generowania nowych tabel chciałbym przenieść do oddzielnej bazy danych, żeby nie przeciążać głównej. podobnie z wystawianymi produktami, czyli docelowo 1 bazę chciałbym podzielić na min.3.
Jak to ma się do wydajności, czy ma sens?