Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP]pobranie id z tabeli i edycja.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sindbad_zeglarz
Witajcie.
Im new.

Mam problem.
Mam tabele dzialki i tabele wlasciciel.
wlasciciel ma dzialke lub dzialki.

Wszystko jest zlaczone idkami w tabeli posdredniej: wlascicie_ma_dzialki.
Wyswietla mi sie tabela dzialki, pobieram id:
echo '</td><td><a href="view_wlasciciel.php?id='.$wiersz['id'].'">Wlasciciele</a></td>';

w wlascicielu mam skrypt:

1. $link = mysql_connect( $DB_HOST, $DB_USER, $DB_PASS) or die ("Nie mo§na si‘ po’†czyŤ");
  2. mysql_select_db ($DB_DATABASE) or die ("Nie mozna wybraŤ bazy danych");
  3.  
  4. $zapytanie = mysql_query("select w.imie, w.nazwisko, dz.nr_dzialki, dz.nr_kw, wm.udzial_procentowy from dzialka dz, wlasciciel w, wlasciciel_ma_dzialke wm
  5. where wm.wlasciciel_id=w.id and wm.dzialka_id=dz.id and dz.id={$_GET['id']}") or die("nie ma danych");
  6.  
  7. //tymczasowo
  8. //$zapytanie2 = mysql_query("select * from wlasciciel") or die("nie ma danych");
  9. ?>
  10. <table aling=center>
  11. <td>Wlasciciele VIEWS</td>
  12. <br><br><br>
  13. </table>
  14. <?php
  15.  
  16. echo '<form action="del_wlasciciel.php" method="post"><table border="1" aling=center><tr><td>Usu¤</td><td>Imie</td><td>Nazwisko</td><td>Nr_Działki</td><td>Nr_KW</td><td>Udział procentowy</td><td>Edycja</td><td><a href="edit_wlasciciel.php">Dodaj Nowego</a></td></tr><br>';
  17. while ($wiersz = mysql_fetch_array($zapytanie))
  18. {
  19. echo '<tr><td><input type="checkbox" name="usun[]" value="'.$wiersz['id'].'"></td><td>'.$wiersz['imie'].'</td>';
  20. echo '<td>'.$wiersz['nazwisko'].'</td>';
  21. echo '<td>'.$wiersz['nr_dzialki'].'</td>';
  22. echo '<td>'.$wiersz['nr_kw'].'</td>';
  23. echo '<td>'.$wiersz['udzial_procentowy'].'</td>';
  24. echo '</td><td><a href="edit_wlasciciel.php?id='.$wiersz2['id'].'">edycja</a></td>';
  25. echo '</td><td><a href="add_wlasciciel.php">Dodaj Nowego</a></td></tr>';
  26.  
  27. // echo '<td>'.
  28. }
  29.  
  30. //<input type="hidden" value="'.$_GET['id'].'" name="id" />
  31. echo '</table></center><center><input type="submit" value="Usu¤" /></center></form>';

i teraz za piernika nie pobiera mi tego id tego konkretnego wlasciciela.
myslalem zeby zrobic to w dwoch petlach, ale wtedy nie mialbym tego wszystkiego w jednym wierszu tabeli.

Ktoś coś podpowie ?
adamec
Możesz jaśniej opisać problem bo piszesz

Cytat(sindbad_zeglarz @ 19.04.2012, 14:32:17 ) *
Wszystko jest zlaczone idkami w tabeli posdredniej: wlascicie_ma_dzialki.
Wyswietla mi sie tabela dzialki, pobieram id:
echo '</td><td><a href="view_wlasciciel.php?id='.$wiersz['id'].'">Wlasciciele</a></td>';
i teraz za piernika nie pobiera mi tego id tego konkretnego wlasciciela.

Podaj wygląd tabel, przynajmniej ich naważniesze elementy

podaj jeszcze co przekazujesz przez $_POST
  1. echo "<pre>";
  2. print_r($_POST);
  3. echo "</pre>";

sindbad_zeglarz
glowna tabela z ktorej wychodze.

1. $zapytanie = mysql_query("select * from dzialka order by id desc") or die("nie ma danych");
  2.  
  3. ?>
  4. <table aling=center>
  5. <td>DZIAŁKI VIEWS</td>
  6. <br><br><br>
  7. </table>
  8. <?php
  9.  
  10. echo '<form action="del_dzialka.php" method="post"><table border="1" aling=center><tr><td>Usu¤</td><td>Nr Dzialki</td><td>Powierzchnia</td><td>Powierzchnia w Pasie</td><td>Pop Wlasciciel</td><td>Uwagi</td> <td>Edycja</td></tr><br>';
  11. while ($wiersz = mysql_fetch_array($zapytanie))
  12. {
  13. echo '<tr><td><input type="checkbox" name="usun[]" value="'.$wiersz['id'].'"></td><td>'.$wiersz['nr_dzialki'].'</td>';
  14. echo '<td>'.$wiersz['powierzchnia'].'</td>';
  15. echo '<td>'.$wiersz['pow_w_pasie'].'</td>';
  16. echo '<td>'.$wiersz['pop_wlasciciel'].'</td>';
  17. echo '<td>'.$wiersz['uwagi'].'</td>';
  18. echo '</td><td><a href="edit_dzialka.php?id='.$wiersz['id'].'">edycja</a></td>';
  19. echo '</td><td><a href="view_wlasciciel.php?id='.$wiersz['id'].'">Wlasciciele</a></td>';
  20. echo '</td><td><a href="view_dokumenty.php?id='.$wiersz['id'].'">Dokumenty</a></td>';
  21.  
  22. }
  23. echo '</table></center><center><input type="submit" value="Usu¤" /></center></form>';
  24.  
  25. //include ('menu.inc');
  26. ?>

adamec
a przychwyć $_GET tym kodem i wstaw wynik

1. echo "<pre>";
  2. print_r($_GET);
  3. echo "</pre>";

ale wszystko wygląda OK - sprawdź jedynie co zwraca zapytanie SQL
sindbad_zeglarz
Hej Dzieki za odp.

skryp zwraca ID tabeli z ktorej wychodze (2 kod).

Array
(
[id] => 83
)

W zwiazku z tym potrzeba mi juz nie tego ID.
To ID moge wyciagnąć z selecta.

dz.id = id
w.id = też tam jest.

Ale jak.

adamec
w twoim zapytanie nie ma w.id
  1. $zapytanie = mysql_query("select w.imie, w.nazwisko, dz.nr_dzialki, dz.nr_kw, wm.udzial_procentowy from dzialka dz, wlasciciel w, wlasciciel_ma_dzialke wm
  2. where wm.wlasciciel_id=w.id and wm.dzialka_id=dz.id and dz.id={$_GET['id']}") or die("nie ma danych");

musisz go tam wstawić

1. $zapytanie = mysql_query("select w.id,w.imie, w.nazwisko, dz.nr_dzialki, dz.nr_kw, wm.udzial_procentowy from dzialka dz, wlasciciel w, wlasciciel_ma_dzialke wm
  2. where wm.wlasciciel_id=w.id and wm.dzialka_id=dz.id and dz.id={$_GET['id']}") or die("nie ma danych");

sindbad_zeglarz
dalem w select:
  1. $zapytanie = mysql_query("select w.id, w.imie, w.nazwisko, dz.nr_dzialki, dz.nr_kw, wm.udzial_procentowy from dzialka dz, wlasciciel w, wlasciciel_ma_dzialke wm
  3.  

a w kodzie mam:

1. echo '<form action="del_wlasciciel.php" method="post"><table border="1" aling=center><tr><td>Usu¤</td><td>Imie</td><td>Nazwisko</td><td>Nr_Działki</td><td>Nr_KW</td><td>Udział procentowy</td><td>Edycja</td><td><a href="edit_wlasciciel.php">Dodaj Nowego</a></td></tr><br>';
  2. while ($wiersz = mysql_fetch_array($zapytanie))
  3. {
  4. echo '<tr><td><input type="checkbox" name="usun[]" value="'.$wiersz['w.id'].'"></td><td>'.$wiersz['imie'].'</td>';
  5. echo '<td>'.$wiersz['nazwisko'].'</td>';
  6. echo '<td>'.$wiersz['nr_dzialki'].'</td>';
  7. echo '<td>'.$wiersz['nr_kw'].'</td>';
  8. echo '<td>'.$wiersz['udzial_procentowy'].'</td>';
  9. echo '<td><a href="edit_wlasciciel.php?w.id={$_GET['w.id']}]">edycja</a></td>';
  10. echo '<td><a href="add_wlasciciel.php">Dodaj Nowego</a></td></tr>';
  11. }
  12.  

i kicha, nic nie zwraca.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.