Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dopasowanie do szerokości ekranu, wyśrodkowanie i tło do połowy
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
misiek172
Witam.

Jakoś pierwszy raz mi sie coś tkaiego trafiło:

Strona o załóżmy szerokości 1000px wyśrodkowana do środka ok, pod nią tło rozciągające się na całą szerokość ekranu ok, banał:

1. #top{ width: 100%; float: left; background: url('cokolwiek.jpg') repeat-x left top transparent; }
  2. #top #top_in { margin: 0 auto; width: 1000px; }

ale, jak zrobić aby cały mechanizm działał tak jak ten powyższy ale tło #top szło do pewnego momentu, powiedzmy do środka strony i koniec...

mam nadzieje, że rozumiecie o co mi chodzi ;p

pozdrawiam
vieri_pl
http://jsfiddle.net/Zd2VB/, o coś takiego chodzi? o_O
misiek172
nie no czytałeś co pisałem ;p?

powiedzmy ze o to ale ten czerwony pasek ma sie konzcyc zawsze w połowie ekranu, a NIE lecieć do końca
mortus
Nie ma takiej możliwości. Musiałbyś wrzucić jako tło konkretny obrazek/grafikę.

EDIT1:
W CSS3 pojawia się atrybut background-size to może udało by się to wykorzystać, jednak ze wsparciem dla CSS3 jest różnie.

EDIT2:
Jednak nie uda się bo background-size działa nieco inaczej, niż można by oczekiwać.
prowseed
robisz na poczatku struktury html diva, na wszelki wypadek daj mu jeszcze z-index:-1 zeby nigdzie sie nie wychylal i wbij mu cos jak:
  1. left: 0px;
  2. top: 0px;
  3. position: fixed;
  4. z-index: -1;
  5. margin: 0px;
  6. padding: 0px;
  7. width:50%;

Po przerobieniu pracy @vieri_pl wyglada to tak: http://jsfiddle.net/Zd2VB/2/

Nastepnym razem postaraj sie lepiej opisac swoj problem, bo faktycznie ciezko jest zrozumiec Twoj post w takiej postaci i sam nawet nie wiem, czy o to Ci chodzi.
misiek172
no powiedzmy prowseed, że o to ale w moim przypadku ja nie chcę fixed, dobra dam sobie rade ;p
piotrex41
Krótka lekcja: tongue.gif

1. Użycie takiego kodu:
Kod
background:url('images/bg1.png') 0px 200px repeat-x;

Powoduje, że tło wyświetla się całe na wysokość (800px) ale jest przesunięte o 200px w dół. Natomiast spokojnie się powiela na całą szerokość, mimo że samo ma 2px szerokości.

2. Użycie takiego kodu:
Kod
background:url('images/bg1.png') 0px -200px repeat-x;

Powoduje, że tło wyświetla się od wysokości 200px (a więc całe wyświetlenie ma wysokość 600px zamiast 800px) i nie jest przesunięte w dół. Natomiast spokojnie się powiela na całą szerokość.

3. Użycie obrazka który zaczyna się 200px niżej (pierwsze 200px jest przeźroczyste) wcale nie przeszkadza w użyciu repeat-x. Dobrze się powiela i wygląda tak samo jak we wniosku 1. (Tło miało 1000px wysokości, ale pierwsze 200px było przeźroczyste a poniżej było moje tło 800px).

Analogicznie sprawa ma się z tłem kolorowym (bez obrazka), lub z ustawieniem tła do 50% wysokości strony (pierwsze 50%, a później tła nie ma). Jeśli natomiast chcesz użyskać efekt tła stałego do połowy ekranu, to nie obejdzie się bez użycia position:fixed lub static.

Mam nadzieję że pomoże Ci to zrobić tło takie jak sobie życzysz.

Pozdrawiam,
~piotrex41
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.