Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Łączenie PHP z MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
taku78
Witam.
Może i wyda się to banalnie głupie pytanie, stoję nad tym problem już jakiś dłuższy czas.
Otóż nie mogę połączyć się z bazą MySQL ze strony PHP.

Baza bardzo ładnie działa pod PHPMyAdmin, ale już z normalnej strony łączenie ma problemy.
Odwołuję się do niej przez skrypt php:
  1. <?php
  2. @mysql_connect("localhost", "root", "moje_haslo")
  3. or die('Brak połączenia z serwerem bazy MySQL.');
  4. @mysql_select_db("moja_baza")
  5. or die('Brak połączenia z bazą danych');
  6. ?>

Wyeksportowany z PHPMyAdmin plik moja_baza.sql znajduje się w głównym folderze ze stroną, mimo to ciągle otrzymuje komunikat:

Brak połączenia z bazą danych.

Co robię źle?
Monter08
Cytat(taku78 @ 22.04.2012, 16:44:18 ) *
Wyeksportowany z PHPMyAdmin plik moja_baza.sql znajduje się w głównym folderze ze stroną, mimo to ciągle otrzymuje komunikat:
Brak połączenia z bazą danych.
Co robię źle?

Czekaj, Ty chcesz się połączyć z plikiem ? ohmy.gif

Lew
Próbujesz się połączyć do bazy danych, a czy masz wogóle zainstalowany u siebie serwer SQL? Fajnie, że wyeksportowałeś plik z bazą, ale jest to jedynie zrzut tabel z bazy. Takie operacje wykonuje się np. przy robieniu BackUp albo przy przenoszeniu bazy na inny serwer. Nie mozna sie w żaden sposób połączyć z plikiem używając do tego dyrektyw SQL. Dlatego masz błąd połączenia.

Bo tak na chłopski rozum, gdzie w swoim kodzie wskazane masz, z którym plikiem ma zostac ustanowione "połączenie"? Nie ma. Są to tylko dane do połączenia z serwerem MySQL.

Poczytaj o tym, a potem spróbuj raz jeszcze.
taku78
Dobra, z tego co zrozumiałem, to baza mysql jest połączona z serwerem i to do niego trzeba się odwoływać (a jak się mylę to i tak mam się nie odwoływać do żadnego pliku).
Nie wiem jak, ale udało mi się jakoś ominąć ten błąd.

Mam rozumieć, że jeśli uda mi się poprawnie zarejestrować użytkownika, w PHPMyAdmin w odpowiedniej tabeli pojawi mi się wpis?
prowseed
Posłuchaj, czy wchodząc do sklepiku osiedlowego stajesz przed ladą i sprzedawca od razu wie czego chcesz? Chyba nie...
Czy w markecie biorąc do rąk sos do spaghetti do koszyka od razu wpada Ci makaron, bazylia i mięso? Chyba też nie.
Tak samo baza w Twoich myślach nie czyta. Jeżeli powiesz aplikacji ją obsługującej, że ma coś do niej dopisać, to tak się stanie.

Poza tym nie wiem co masz na myśli mówiąc: "uda mi się poprawnie zarejestrować użytkownika".
Zarejestrować gdzie, w urzędzie pracy? Nie podałeś żadnego kodu, nic konkretnego, to nie licz, że uzyskasz odpowiedź na to pytanie w formie tak lub nie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.