mam skrypt odczytujący plik xml
$data = simplexml_load_file('PLIK.XML'); foreach($data->pola->item as $item) { 'KUP_ZA' => (string) $item['KUP_ZA'], 'IL_SPR' => (string) $item['IL_SPR'], 'SPR_ZA' => (string) $item['SPR_ZA'], 'ZYSK' => (string) $item['ZYSK'], 'OPIS' => (string) $item['OPIS']); // generowanie danych do tabeli echo '<tr> <td>'.$item['SYM'].'</td> <td>'.$item['IL_KUP'].'</td> <td>'.$item['KUP_ZA'].'</td> <td>'.$item['IL_SPR'].'</td> <td>'.$item['SPR_ZA'].'</td> <td>'.$item['ZYSK'].'</td> <td>'.$item['OPIS'].'</td> </tr>'; // pola sumujące echo '<tr> <td></td> <td>suma -> '.$item['IL_KUP'].'</td> <td>suma -> '.$item['KUP_ZA'].'</td> <td>suma -> '.$item['IL_SPR'].'</td> <td>suma -> '.$item['SPR_ZA'].'</td> <td>suma -> '.$item['ZYSK'].'</td> <td></td> </tr>'; }
chcę aby mi pod spodm w tabeli zsumowało np wszystkie pola $item['IL_KUP'] i wyrzuciło pod spodem tam gdzie jest suma ->
o ile sumowac pola w jednym wyrzucie to nie problem bo robię $item['IL_KUP'] * $item['KUP_ZA'] czy jakieś inne wartości nawet liczbowe i mam dobry wynik, ale sumowanie np jednej wartości stwarza mi problem, nie wiem czy muszę zamknąć pętlę tablicy i do samego sumowania zrobić jeszcze jedną, czy w tej samej co sa dane da się to zrobić?
--- Edytowano ---
Próbowałam na własne sposoby i wiele innych jakie mi przyszły do głowy.. pewnie to dla większości pikuś jest jak wszystko co człowiek już umie

echo '<tr> <td></td>'; $il_kup = $item['IL_KUP']; foreach($data->pola>item as $item) { $il_kup++; }
halo, czy nikt nie wie jak to zrobić, czy też się nie da? Proszę chociaż o takie info bo już jestem w stanie samobija ;/, albo chociaż jaki wers wpisać w google aby po angielskich stronach to znaleźć? Proszę