Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Czy da się odświeżać daną część kodu co 1 sek?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Weles
Witam!
Mam pytanie odnośnie JavaScript lub jQuery.
Czy da się zrobić takie cuś, co odświeża daną część kodu co dajmy na to 1 sekundę?
Chcę napisać Chat, ale jedynej rzeczy której nie wiem to właśnie to odświeżanie..
Shout'y znajdować będą się w bazie danych, tylko potrzebuję czegoś, co by te rekordy mi odświeżało co sekundę.
Doradzi mi ktoś może jak to zrobić (czy w osobnym pliku jaki fragment czy może da się tylko dany div przeładowywac co sekunde, a jeśli tak to jak?)
Dziękuję z góry,
Pozdrawiam!
kpt_lucek
1. tworzysz plik .php .aspx (czy w czym tam piszesz) który odpyta bazę o to co Cię interesuję (shout'y).
2. tworzysz (najlepiej) funkcję w js (polecam jquery) która wyśle żądanie w tle(pkt 2a) do danego skryptu a treść załaduje do diva docelowego(pkt.3)
a.) samą funkcję obejmujesz setInterval("nazwa_funkcji()", 1000);
- setInterval
- 1000 oznacza tyle co 1000ms = 1s

b.) $.post $.get
3. .load(), (w tym wypadku .html())

Chyba wszystko
Dominator
  1. setInterval("funkcja",czas)

np:

1. setInterval("clock()",1000)
Weles
@UP:
Ajax mnie nie interesuje totalnie ^^

@2UP, 3UP:
Dzięki, obczaje na jutro, i najwyżej odpiszę albo dam Pomógł.
Niktoś
Cytat
Ajax mnie nie interesuje totalnie ^^

To powinien Ciebie zacząć interesować - ajax =asynchroniczne przetwarzanie danych.
Cytat
Czy da się zrobić takie cuś, co odświeża daną część kodu co dajmy na to 1 sekundę?

To co chcesz osiągnąć, musi działać niezależnie od tego co dzieje się na serwerze czyli w sposób asynchroniczny.

Druga możliwość to Curl(tak sądzę), który co minutę będzie odpalał skrypt.
bostaf
No i trzecia możliwość: użycie ramki IFRAME zawierającej skrypt PHP z
  1. header("refresh:" . $ile_sekund . "; url='" . $_SERVER['SCRIPT_NAME'] . "'");
Quantum
4. Funkcje z rodziny Ob_*, funkcja flush i pętla smile.gif
5. Osobny serwer czatu, po stronie klienta tylko JS + mostek we Flexie / HTML 5 - miedzy nim, a serwerem.
Niktoś
6.Użycie biblioteki node.js i websocketów(bez zbędnego odświeżania ,bez generowania zbędnych requestów ,bez zapychania łącza)-czyściutko i elegancko.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.