Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak pobrać liczby do pola option
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
peklo
witam
Mam w bazie danych zmienną o nazwie sztuk o liczbie przykładowo 5. Pytanie brzmi jak zmienic moje zapytanie żeby w rozwijalnym menu nie pokazywała się liczba 5 tylko 1,2,3,4,5. Z góry dziękuje

$zapytanie = "SELECT sztuk FROM magazyn WHERE id=$items[$i]";
$wykonaj = mysql_query ($zapytanie);
echo"<br>";
echo "Wybierz sztuk:
<select name='sztuk' class='style5'>";
echo "<option value=''></option></br></span>";
while ($wiersz = mysql_fetch_array($wykonaj))
{
$sztuk = $wiersz['sztuk'];
$wyswietl = "<option value=\"$sztuk\" >$sztuk</option>";
echo "$wyswietl";

}
echo "</select>";
nospor
<option value=''></option></br></span>
Co to niby jest? Poczytaj podstawy html i dowiedz się, jak buduje się pole select. Uwierz mi na słowo, tam nie ma zadnych br i spanów

ps: poraz kolejny nie używasz bbcode, mimo iż już cię o to prosiłem. Nagroda cię więc nie minie.
ethann
Dokładnie jak powiedział nospor, poczytaj o HTML bo chyba nie wiesz sam co robisz ^^.

Odnośnie samego kodu mam pewne uwagi:
Zakładając, że pole id jest kluczem głównym, to pojawi się tylko jeden taki rekord, albo żaden - pętla jest niepotrzebna.
Głupotą jest robienie pustego pola option - skoro użytkownik chce coś kupić, to minimum jedną sztukę.

Sama odpowiedź na Twoje pytanie brzmi:
Skoro wybierzesz z bazy daną wartość (na przykład wspomniane 5), to wystarczy wykonać pętlę, która odliczy od 1 do wymaganej wartości (jaką jest w tym przypadku 5).

Kapkę czytelniej:
  1. $zapytanie = "SELECT `sztuk` FROM `magazyn` WHERE `id`={$items[$i]}";
  2. $wykonaj = mysql_query($zapytanie);
  3.  
  4. if(($wiersz = mysql_fetch_array($wykonaj)) && $wiersz['sztuk'] > 0) {
  5. echo '<br />Wybierz sztuk: <select name="sztuk" class="style5">';
  6. for($nr=1; $nr<=$wiersz['sztuk']; $nr++) {
  7. echo "<option value=\"$nr\" >$nr</option>";
  8. }
  9. echo "</select>";
  10. }
  11. else {
  12. echo '<br />Brak sztuk.';
  13. }
peklo
dzieki za zainteresowanie. odnosnie tego br i span to przekleiłem go ze starego skryptu w ramach wyrazenia o co mi mniej wiecej chodzi. moj blad. Teraz w polu rozwijalnym select zamiast liczb pojawia mi się zmienna $nr sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.