Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Polecenie z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
licha
Witam mam problem ponieważ nie wiem jak "włączyć zmienną do kodu" już wyjaśniam o co mi chodzi.
Chcę zrobić zmienny element kodu na stronie więc wrzuciłem go do bazy w typ TEXT i teraz nie wiem jak go mam wywołać w kodzie strony. Tam mam zapisaną prostą operację którą ma wykonać na zmienych z tego pliku gdzie to wrzucam
Niktoś
Dwa lata stażu i wciąż nie wie, że na tym forum wróżbitów nie ma.Może przedstaw kod jakiś, bo na razie nie wiadomo w czym problem leży.
licha
idzie sobie kod :
  1. ...
  2. if($wysokosc >= $minlot)
  3. {

teraz chcę wstawić kod z bazy obliczający $minlot z zmiennych które są już wcześniej w tym kodzie wprowadzone.
przykład kodu :
  1. if ($odleglosc > 500)
  2. {
  3. $minlot= 0;
  4. }
  5. elseif ($odleglosc >1500)
  6. {
  7. $minlot= ($odleglosc-500)*0,6;
  8. }
  9. elseif ($odleglosc > 3600)
  10. {
  11. $minlot= 600;
  12. }
  13. elseif ($odleglosc > 5000)
  14. {
  15. $minlot = 600-(($odleglosc-3600)*0,1);
  16. }

i znów kod dalej leci

pomoże ktoś ?
miras
ja nadal nie rozumiem, w czym problem, może jestem inny, nie wiem, 'kod dalej leci' ..
IProSoft
Kolega chyba wrzuca kod PHP do bazy i chciałby go wykonać pobierając z bazy, tak?
Bo też nie łapię w czym rzecz?
licha
Wrzucam kod do bazy danych
Pobieram pod do zmiennej np
$kod

i chciałbym aby ta zmienna $kod się wykonała wewnątrz skryptu tak jak normalny element kodu
IProSoft
Wklej to co masz w bazie, całą zawartośc, to co chcesz przypisać do zmiennej $kod.
licha
  1. if($odl > 2000);
  2. {
  3. $kod=25;
  4. }
  5. elseif($odl > 5000
  6. {
  7. $kod=25+$odl*0,3;
  8. }
IProSoft
Niestety tak łatwo to nie działa.
Zdecydowania odradzam takie wykonywanie kodu ale jeśli chcesz:
http://php.net/manual/en/function.eval.php
licha
to jeśli nie tak jaki inny sposób by był by obliczyć coś na podstawie wielu warunków

ale spróbuje ten eval
IProSoft
A dlaczego musisz trzymać to w bazie?
Równie dobrze może być w pliku PHP, a jeśli musisz wywoływać w wielu miejscach wsadź w funkcję.
licha
bo sytuacja jest trochę skomplikowana. Ale chyba stworze to w innym pliku php. Bo chodzi o to że dla każdego rekordu w bazie to mi jest potrzebne
IProSoft
Nie ma problemów bez rozwiązania, a wrzucanie takiej prostej składnie do bazy jest chyba najgorszym.
Napisz funkcję np

1. function sprawdz($wartosc){
  2. if($wartosc > 0){
  3. return 'większe';
  4. }
  5. (.....)
  6. }

Wrzuć do pliku, który wszędzie includujesz i po sprawie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.