Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zarządzanie SQLem przez PA - zapytania typu SELECT
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Majkelo23
Mam w PA zarządzanie sql'em - pole textarea, wklepuję tam zapytania i leci to do bazy. Przy wszystkich typach zapytań się to spisuje poza SELECT. Jak wiadomo - select ma zwracać poszczególne wartości. Obecnie mam tylko info czy zapytanie zostało wykonane czy też nie. Jak to ogarnąć, aby przy zapytaniach typu "SELECT" zwracana była tabela wraz z wynikami ?
Mephistofeles
Pokaż kod, bo bez tego mogę zgadywać gdzie tkwi problem.
Majkelo23
Ale tutaj nie ma żadnego problemu. Mam pole textarea i wklepuję tam zapytania:

1. <form action="plik.php" method="post">
  2. <textarea name="query"></textarea><br>
  3. <input type="submit" name="submit">
  4. </form>

Później to zapytanie leci do bazy:

1. mysql_query($_POST['query']);

I tyle. Moje pytanie brzmi - jak zrobić, aby w zapytaniach SELECT zwracana była tabela z wybranymi danymi, bo obecnie zapytanie SELECT tylko się wykonuje, nie zwracając mi żadnych danych. Jak to rozgryźć?
johny_s
dodaj sobie if'a ze jezeli zapytanie bylo selectem to wyswietlasz wyniki
Majkelo23
No tak, tylko jak to dokładnie zrobić? Rozpoznanie czy zapytanie jest typu SELECT czy też nie to akurat najłatwiejsza sprawa. bardziej chodziłoby mi o wyświetlenie samych wyników. Jak się dowiedzieć przykładowo, jakie pola w bazie ma tabela `users` przy takim zapytaniu:

1. SELECT * FROM `users`

Jak wydobyć nazwy wszystkich nazw pól w tej tabeli + ich wartości ?
johny_s
  1. DESCRIBE users

a wartosci tak jak masz wyzej smile.gif

zreszta jak bedziesz pobieral wyniki za pomoca mysql_fetch_assoc to dostaniesz tablice asocjacyjna z nazwami pol
IProSoft
Najprostsza droga przy zapytaniu SELECT * FROM `users` (są inne (: ):

1. foreach($sql as $row){
  2. foreach($row as $NAZWAPOLA => $WARTOŚĆPOLA){
  3. echo $NAZWAPOLA.$WARTOŚĆPOLA;
  4. }
  5. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.