Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]checbox update mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gregorov
Witam

Mam bardzo proste zdaje się zapytanie. Mianowicie posiadam prosty formularz na którym zaznacza się "ptaszkiem" boxy : Newsy , Przypomnienia . Chciałbym aby po odznaczeniu bądź zaznaczeniu checkboxa lądował wpis do bazy z odpowiednią wartością np zaznaczony 1 odznaczony 0 .

Treść formularza

1. <form action="" method="post" id="opcje">
  2. <table>
  3. <td >Newsy :</td><td><input type="checkbox" name="newsy" value="1" /></td>
  4. <td >Przypomnienia :</td><td><input type="checkbox" <?php if ($row['przypomnienia']==1) {echo 'checked="checked"';}?> " name= "przypomnienia" value= "1" /> </td>
  5. <td colspan="2"><input type="submit" value="Zapisz opcje" name="zapisz_opcje" />
  6. </td>
  7. </table>
  8. </form>

Jak teraz zupdatować wpis do bazy mysql w zależności od wybranych pól instrukcją np

1. if ( isset ($_POST['zapisz opcje'])) {
  2. mysql_query(.........);
  3. }

Wszystkie tematy jakie przewertowałem dotyczyły bardzo skomplikowanych przykładów , a że dopiero się uczę proszę szanownych użytkowników o małą podpowiedź.

Dziekuję z góry smile.gif

maxil
nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale spróbuj tak:

1. $checkbox1 = (isset($_POST['checkbox1'])) ? 1 : 0;

i masz w zmiennej $checkbox1 wartość 1 jeśli zaznaczony i 0 jeśli nie
Gregorov
Potrzebuję dodać wpis do tabeli w mysql : jeśli wybrane zostanie pole przypomnienia to wartosc pola w tabeli = 1 jesli nie to =0 i tak samo dla newsów. Jak to zapisać instrukcją warunkową questionmark.gif Nie bardzo wiem gdzie wpisać to co podałeś i czy pasuje to do nazw formularza??
maxil
mniej więcej to powinno wyglądać tak:

1. if (isset($_POST['zapisz_opcje']))
  2. {
  3. $checkbox1 = (isset($POST['przypomnienia'])) ? 1 : 0;
  4. mysql_query('UPDATE `tabela` SET komorka = '.$checkbox1.' WHERE id = 1');
  5. }

wykaż trochę inicjatywy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.