karolo_k
7.06.2012, 17:06:01
Witam, przejdę od razu do sedna.
Mam pewną tabelę w której przechowuje numery kont graczy (są to numery 6 cyfrowe)
Bardzo bym chciał żeby ktoś pomógł by napisać zapytanie którego zadaniem będzie odnaleźienie najwyższego numeru zapisanego we wskazanej kolumnie.
Dodatkowo chce żeby mi pokazała jaka to jest wartość.
Ja do tej wartość dodam wylosowaną liczbę i ponownie zapiszę to w tej samej tabeli jako numer innego już gracza.
Wiec najwyższy numer konta powinien być zapisany w ostatnim wierszu tabeli ale i to mi nić nie da bo nie znam funkcji która wskazuje ostatni rekord tabeli.
Proszę o pomoc
vifus
7.06.2012, 18:12:24
Chyba o to Ci chodziło..
$wynik = mysql_query("SELECT * FROM gracze WHERE nrkonta=(SELECT MAX(nrkonta))")
karolo_k
7.06.2012, 18:36:48
Niby zapytanie wykonało się bez błędów ale zamiast pokazać rekord z największą liczbą w nrkonta to pokazało wszystkie rekordy.
Może ja coś źle napisałem i mnie źle zrozumiałeś, to ma być tak:
Pokaż rekord z tabeli gracze w który ma największą wartość w kolumnie nrkonta
SELECT * FROM gracze WHERE .....?
vifus
7.06.2012, 19:40:56
Pokaż kod jak to zrobiłeś.
karolo_k
7.06.2012, 19:50:19
Teraz zrobiłem to tak:
SELECT MAX(kolumna) FROM tabela;
No i niby jak mam ten fragment o który mi chodziło to resztę rekordu już sobie dociągne.
Ale jak to zrobić żeby od razu wynik zapytania dawał cały rekord.
Prosisz o kod:
To ci mogę dać tylko tyle
$sql = mysql_query("SELECT * FROM accounts WHERE name = (SELECT MAX( name ) ) ");
Nie mam dalej bo zapytania testuje w phpmyadmin zakładka SQL
Wazniak96
7.06.2012, 21:08:01
$sql = mysql_query("SELECT * FROM `accounts` WHERE `name`=(SELECT MAX(`name`) FROM `accounts`)");
Mi działa ;p
patrysiek2
8.06.2012, 05:40:32
karolo_k
8.06.2012, 13:33:33
Ok, już sobie poradziłem dziękuje bardzo leci +.
Ale teraz mam jeszcze takie pytanie, czy da się napisać takie zapytanie sql które wyświetli n rekordów od końca tabeli ?
Wiem że można to zrobić tak żeby znaleźć najwiekszy ID i potem odejmować po 1(jeżeli było autonumerowanie) ale może jest na to jakiś prostrzy sposób?
IProSoft
8.06.2012, 13:39:59
SELECT * FROM tabela ORDER BY id DESC LIMIT 10
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.