Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MVC] apanel administracujny aplikacji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rea
Mam aplikacje opierającą się o MVC w takiej strukturze:

Kod
public_html
- libframework
- application
- - controllers //itd.
- - panel
- web
index.php

Pytanie jak stworzyć panel administracyjny? To mają być osobne klasy w katalogu panel? Jak się wtedy odwoływać? Panel administracyjny miałby być czymś w rodzaju osobnej aplikacji, i to z jego poziomu byłby dostęp do zarządzania nimi, tylko jak to zaimplementować?
Gość
Nikt nie wie?
d3ut3r
Nie wie czego ?

To co podałeś to nie jest struktura aplikacji tylko katalogów, skoro to nie jest żaden popularny framework to skąd ludzie mają wiedzieć jak najlepiej dodać cokolwiek tutaj ?

Gość
Jak odwoływać się do metod aplikacji, jak to zaplanować, jak stworzyć panel? Jak to jest w innych framerokach? Mam własny, chce zaimplementować panel administracyjny, pytanie jak to zrobić dobrze.
rea
To jak, nikt mnie nie nakieruje?
IProSoft
Raczej musisz przemysleć strukturę klas, bibliotek i samodzielnie to wmyślić bo sam najlepiej znacz swoja pracę.
Cytat
Jak to jest w innych framerokach?

Pobierz klika frameworków i sprawdź jak tam jest to rozwiazane i wtedy kombinuj.
memory
Np.
  1. public_html
  2. - libframework
  3. - application
  4. - - controllers //itd.
  5. - panel
  6. - web
  7. index.php

tworzysz subdomene admin.domena.pl na katalog główny. Jeżeli ktoś wchodzi z adresu admin pobierasz z folderu panel w przeciwnym wypadku application
rea
Tak, mam podobne rozwiązanie, tylko jak połączyć router panelu (bo jest osobną aplikacją) z routerem aplikacji (przy wczytywaniu jej metod).
memory
Czemu router masz jako aplikacja?
rea
Nie router jako aplikacje... router to router, na podstawie uri wczytuję daną aplikacje np. panel administracyjny. załóżmy że to taki adres

Cytat

Jako że jest to sobna aplikacja, ma swój kontroler, modele, widoki itd. wszytko działa.

I teraz mam też inną aplikacje np. Blog, link do niej wygląda tak:

Cytat

A jak chce wyświetlić artykuły

Cytat

Pytanie, jak z poziomu panelu, odwoływać się do tych samych metod(modeli)? Aby to wyglądało np. tak:

Cytat

I żeby w panelu wyświetliło mi się prawie to samo, tylko że z innym widokiem.
memory

Nie łatwiej

1. strona główna = folder - application { blog (arts,list,show), user(show,list) }
  2. panel = folder - panel{ blog (arts,add,delete), user(add,delete,edit) }
  3.  
  4. np w bootstrap
  5. $domain = explode('.', $_SERVER['HTTP_HOST']);
  6. if ($domain[0] === 'panel')
  7. define('AP', 'panel');
  8. else define('AP', 'application');

Jeżeli ktoś wpisze panel.domena.pl ustawi folder panel i będzie obsługiwał aplikacje w tym folderze.
  1. panel.domena.pl/blog/arts

1. panel.domena.pl/blog/add
rea
Cytat
strona główna = folder - application { blog (arts,list,show), user(show,list) }
panel = folder - panel{ blog (arts,add,delete), user(add,delete,edit) }

Co to znaczy?

Poza tym pokazałeś jak uruchomić panel, a mi nie o to chodzi. Uruchomienie panelu już mam. Teraz chce z poziomu panelu móc uruchomić modele innej aplikacji np. do usuwania artów itd. tylko nie wiem jak to połączyć, bo prócz URI, trzeba by było wczytać też ACL aplikacji itd.
Gość
Odświeżam.
!*!
Sposobów na panel wieloaplikacyjny jest kilka. Jeśli panel to osobna aplikacja, to trzeba ustalić kila rzeczy...

1. trzeba odczytać z tablicy/pliku jakie apliakcje są dostępne
2. na podstawie linku określić jaka aplikacja ma być odczytana, a następnie pobrać jej routing (chyba że jest specjalny, dla panelu osobno)
3. wczytać podstawowe informacje aplikacji, jak acl, położenie katalogów, spl itd, żeby był do nich łatwy dostęp.
4. zakładając że każda aplikacja, ma w sobie katalog panel, to w nim można magazynować klasy z metodami dodającymi arty, usuwaniem, edycją i co tam chcesz.

IMO wąskim gardłem jest tu połączenie routingu aplikacji z tym z panelu.
rea
A jakieś informacje odnośnie tego routingu moglibyście podać? Jak to jest robione w innych frameworkach?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.