Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]MySql i poprawne nadawanie ID
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kropamk
Witam,

mam problem, dodaje do bazy rekordy, dodaje dodaje i dodaje i nagle usuwam wybrane losowo.

Np mam ID 9, 10 i usunąłem 11 to kolejny rekord i tak doda sie jako 12, a chciałbym aby nie robiły się takie rzeczy.

Pojawia się luka pomiędzy nadawaniem ID na które mam ustawione auto.

Da się jakoś temu zapobiec, aby automatycznie mi numerowało od 1 do nieskończoności?

Pozdrawiam.
nospor
ID to ID i nie służy do zachowywania ciągłości. To że masz luke między ID w żadnej normalnej aplikacji nie stanowi żadnego problemu. Jeśli u ciebie stanowi to warto sie zastanowić nad poprawieniem logiki aplikacji
Mephistofeles
Id to unikalny identyfikator. Nie możesz nadawać nowym rekordom uzywanego już id, nawet jeśli rekord jest skasowany, bo wystąpią takie sytuacje jak np. pod id usuniętego wątku na forum będzie jakiś nowy wątek.
Rysh
Kolega napisał "poprawne nadawanie ID" - aktualny system nadawania jest bardzo dobry.
Bo niby w czym przeszkadza obecny system? W końcu ID będą bardzo wysokie, ale kiedy do tego dojdzie?
kropamk
Faktycznie, macie racje.

To w jaki sposób mogę ustawić aby na stronie wyświetlało mi od 1 do .... np. w takiej tabeli:

lp | nazwa | miasto | woj - i dla lp chciałbym numerowanie
Mephistofeles
Zrób to w PHP, np. w pętli for.
kropamk
Az mi głupio bo to było faktycznie proste, stworzyłem sobie zmienną $i=1 i do pętli wrzuciłem ją $i++ wink.gif Dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.