Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Proszę o teoretyczne wskazówki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
soldiernr1
PYTANIE 1
Rejestracja na stronie przebiega pomyślnie rekord jest dodawany.
Chcę by po zalogowaniu użytkownik miał dostęp do każdej zakładki i tylko on do jego indywidualnej strony
(coś na wzór allegro. Mam na myśli że po zalogowaniu na swoje konto tylko ja mam tam wgląd a poza tym mam dostęp do całego serwisu). Czy taką opcje mogę wykonać z automatu dla wszystkich userów (na allegro po zalogowaniu jesteśmy kierowani na myaccount-rozumiem że jest to automat), czy musze tworzyc zakładki dla wszystkich userów? Jak to przebiega?

PYTANIE2
Mam bazę:
Kod
CREATE TABLE `uzytkownicy` (
`id` INT( 11 ) NOT NULL AUTO_INCREMENT ,
`nazwisko` VARCHAR( 32 ) NOT NULL ,
`nick` VARCHAR( 32 ) NOT NULL ,
`haslo` VARCHAR( 40 ) NOT NULL ,
`email` VARCHAR( 255 ) NOT NULL ,
`ip` INT( 15 ) NOT NULL ,
PRIMARY KEY ( `id` )
);

Użytkownik w swojej zakładce ma możliwość wyboru jednej z trzech opcji 1,X lub 2. Zaznacza i klika OK. Wybór ma się ukazać obok w oknie tabeli. Oczywiście zamierzeniem jest by wybór wraz z nazwą meczu (przykład Polska-Rosja Typ: X Wynik: 0-0)zapisał się w bazie i zwrócił wynik w daną lokalizację. Czy powinienem zmodyfikowac powyższą tabelę dodając np.: kolumnę typowanie?questionmark.gif Czy na gromadzenie danych powinienem stworzyć nową bazę? Jak powinno to byc zrobione?
Wazniak96
Wydaję mi się, ze w przypadku pierwszego problemu westarczy sesja, do ktorej zapisywana byłaby nazwa uzytkownika, następnie tworzymy osobny plik - zakladka dla usera, ktory dostępny jest jedynie dla zalogowanych. W pliku zczytuje dane z bazy dla zalogowanego uzytkownika i umieszcza je na stronie.
r4xz
Cytat(soldiernr1 @ 24.06.2012, 11:45:51 ) *
PYTANIE 1 (...)
Jak to przebiega?

tworzysz stronę dostępną dla wszystkich zalogowanych z tym wyjątkiem, że dane jakie się tam pojawiają są zależne od aktualnie zalogowanego użytkownika (chodzi Ci o coś w rodzaju ustawień profilu tak? nie korzystam z allgero dlatego pytam wink.gif )

Cytat(soldiernr1 @ 24.06.2012, 11:45:51 ) *
PYTANIE2 (...)
Czy powinienem zmodyfikowac powyższą tabelę dodając np.: kolumnę typowanie?questionmark.gif Czy na gromadzenie danych powinienem stworzyć nową bazę? Jak powinno to byc zrobione?

Nie, stworzenie do tej tabeli nowej kolumny to największe zło jakie może być. Utwórz nową tabele z polami: id, id_user, typowanie - przy dodawaniu typowania w polu id_user pojawi się id z tabeli która ty podałeś (dzięki temu masz b. dobrze powiązane typowanie z użytkownikiem który typował).
szczemp
na początek zmień długość pola z hasłem w bazie
w bazie nie trzyma się hasła czystego tylko jego skrót generowany przez funkcje do tego przeznaczone
a nie znam takiej funkcji co daje 40 znaków
soldiernr1
Cytat
chodzi Ci o coś w rodzaju ustawień profilu

Nie do końca choć... chodzi o to że po zalogowaniu użytkownik ma być kierowany do strony gdzie może typować mecze czyli chodzi o to by nikt jego typów nie podejrzał. Dlatego dostęp musi być tylko dla danego użytkownika.
untorched
Człowieku. Tworzysz JEDNĄ STRONĘ, do której dostęp mają tylko zalogowani użytkownicy. Ta strona zależnie od zalogowanego użytkownika będzie pokazywać mu tylko np. jego typy etc. Nie musisz robić osobnej strony dla każdego użytkownika, bo jeśli dane będą pobierane dla AKTUALNIE PRZEGLĄDAJĄEGO STRONĘ UŻYTKOWNIKA to TYLKO ON zobaczy te dane. Każdy zalogowany będzie widział tylko swoje dane.
irmidjusz
Cytat(szczemp @ 24.06.2012, 14:46:28 ) *
na początek zmień długość pola z hasłem w bazie
w bazie nie trzyma się hasła czystego tylko jego skrót generowany przez funkcje do tego przeznaczone
a nie znam takiej funkcji co daje 40 znaków

http://php.net/manual/en/function.hash.php
http://php.net/manual/en/function.sha1.php

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.