Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Ta sama strona tylko bez zmiennej w GET
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Maxie
Jak to zrobić, by includując do jakiejkolwiek strony, plik sprawdzający zmienną GET, następnie klikając np. X wracać do tej strony bez GET?

Dobra napiszę to inaczej, bardziej zrozumiale. Jestem na podstronie, której nazwy pliku jeszcze nie znam np. na index.php lub main.php lub cokolwiek.php. I dodając do któregokolwiek z nich zmienną GET np. index.php?x=1 lub main.php?x=1 lub cokolwiek.php?x=1 . Chciałbym umieszczać link do strony by pozbyć się tego "?x=1", ale nie znam nazwy ;/ bo ma to działać na każdej z osobna. Jak takie coś uczynić?
mikolaj51
Witaj,

Nie wiem czy Tobie chodzi o takie coś:

1. $p = $_SERVER['SCRIPT_NAME'];
  2. echo '<a href="'.$p.'">X</a>';
csharp
czytam 10 razy i kompletnie nie rozumiem o co Ci chodzi ;D pisz trochę bardziej po polsku...
webmaniak
Ja również nie rozumiem o co Ci chodzi, ale widać nie jestem jedyny(to trochę pocieszające biggrin.gif ). Wg mnie chodzi Ci o skrócenie nazwy wyświetlanej w przeglądarce:
Kod
Options FollowSymLinks
RewriteEngine On
RewriteRule ^index.html$ index.php [L]
RewriteRule ^([^-]+).html$ index.php?page=$1 [L]
RewriteRule ^([a-z]+)-([^-]+).html$ index.php?page=$1&id=$2 [L]

Ja używam czegoś takiego, oczywiście w pliku .htaccess. Jeśli o to Ci chodzi to dostosujesz sobie do własnych potrzeb, no a jeśli nie to nie wiem jak pomóc, napisz to zrozumialej smile.gif
Dominator
Można zrozumialej ? Nic nie rozumiem z Twojej wypowiedzi.
mikolaj51
Ja to interpretuję tak, że ~Maxie ma link np. index.php?var=123 i po kliknięciu X miało by przenieść go na stronę index.php - bez tego var=123

Ale to tylko moje podejrzenia, że o to chodziło wink.gif
csharp
jeśli o to chodziło to po prostu nie wysyłaj geta w linku i po sprawię - nie widzę problemu ;D
Giluś
A pokaż kod smile.gif, bo jak nie chcesz przesyłać GET no to go wywal z formularza METHOD="GET" na METHOD="" i już nie bd Ci dopisywał ?var=123
Maxie
mikolaj51: Działa, dzięki, o to chodziło.

Ps. Sorka, że napisałem to tak jak napisałem, ale po pierwsze nie potrafiłem tego ubrać w słowa, a po drugie prawie spałem. Dzięki i tak i tak za chęci!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.