Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przyklejony DIV bez CSSa
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
piotrex41
Witam,

Na początek przepraszam, jeśli zły dział, ale w zasadzie nie wiem gdzie to pytanie umieścić.

Do rzeczy: Tworzę stronę, która ma działać na urządzeniach mobilnych (iPad, iPhone, tablet, telefon itp.). Wykorzystałem w tym celu jQuery mobile, ale jedna rzecz musi być zrobiona - górna belka (menu) musi być przyklejona do góry okna przeglądarki. Niestety przy iPad 2 pojawia się problem. Nie czyta
  1. position:fixed;

Teraz moje pytanie, jak uzyskać efekt taki, jak daje kod powyżej, bez użycia tego kodu tongue.gif Może JS (jQuery)?

Tu zaznaczę, że dużo szukałem w internecie jakiegoś fixa dla iPad'a ale nie znalazłem nic co by na nim działało.

Pozdrawiam,
~piotrex41
kamil4u
A jak tam z obsługą paska bocznego? Może możesz wykorzystać scrollTop ? https://developer.mozilla.org/en/DOM/element.scrollTop
piotrex41
O ile się nie mylę, nie ma tam paska bocznego, przewijanie odbywa się normalnie, ale bez niego. Ale jutro w pracy jeszcze sprawdzę, bo nie mam iPad'a w domu. Dzięki.
kamil4u
No to na pewno jest coś czym można sprawdzić o ile przesunięto ekran. Wykorzystaj to.
prowseed
Możesz zrobić diva o wysokości 100% i szerokości 100% i do niego wpakowac menu z position:absolute; + atrybut overflow:auto; dla scrollowanych tresci, jakos tak na okolo ale ostatecznie powinno grac.
piotrex41
Dzięki wam obu za rady, ale ostatecznie zrobiłem tak, że <header> pozostaje w position:absolute a div#content ma position:absolute;top:-80px; bo mój header ma 80px i ten div ma skrypt scrollowania, dzięku czemu nie przewijam strony, tylko zawartość DIVa, co pozwoliło mi obejść problem z pozycją na iPadzie wink.gif Jeszcze raz dzięki, bo wasze posty mnie naprowadziły na rozwiązanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.