Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bramka sms oparta o mail() limity
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Lolek13
Witam wszystkich,

mam za zadanie stworzyć prostą bramkę sms w PHP. Używam do tego funkcji mail(), a dane pobieram z pliku csv. Wszystko poprawnie juz działało ale po kilku godzinach pracy mail() odmówiła współpracy. Nie wysyła ani zwykłych maili ani sms. Czy jest na nią jakiś limit ? Dodam, że wysłałem około 15 sms.
markonix
Skoro nie wysyła normalnych maili funkcją mail to odpowiedź jest raczej oczywista.
Lolek13
problem rozwiązany wystarczyło przeinstalowac server SMTP : )

po wysłaniu kilku wiadomości znowu przestało wysyłać sms. Czy wie ktoś jaka jest tego przyczyna ? mail() zwraca mi 1 wiec chyba wszystko w kodzie jest ok.
Shido
Cytat(Lolek13 @ 6.07.2012, 12:00:51 ) *
Czy jest na nią jakiś limit ?

Cytat(markonix @ 6.07.2012, 12:18:39 ) *
Skoro nie wysyła normalnych maili funkcją mail to odpowiedź jest raczej oczywista.

Cytat(Lolek13 @ 6.07.2012, 14:29:11 ) *
mail() zwraca mi 1 wiec chyba wszystko w kodzie jest ok.

Zbierając te wszystkie posty do kupy wychodzi, że musisz mieć limit na serwerze.
Lolek13
Dziwne bo nie pierwszy raz korzystam z tej funkcji i nigdy nie było takich problemów. Aktualnie pracuję na Xubuntu 11.10 z zainstalowanym Apache2. Czy to moze byc źródło problemu ? Zawsze pisałem pod Windowsem i mało się znam Linuksie.
memory
kolego pewnie wysyłasz z plusa, pytałeś się w innym temacie. Jest limit dokładnie 15 dziennie.
Lolek13
Cytat(memory @ 10.07.2012, 10:56:39 ) *
kolego pewnie wysyłasz z plusa, pytałeś się w innym temacie. Jest limit dokładnie 15 dziennie.

o ograniczeniu bramki plusa wiem. Problemem jest to, ze funkcja mail() przestaje mi wysylac nawet zwykle mejle, a to chyba powinna robic caly czas ?
piotrex41
Powinna, więc albo masz coś w kodzie, albo serwer blokuje funkcję mail. Czasem na darmowych serwerach jak zaczynasz za dużo wysyłać (obciążając serwer) to administracja Ci blokuje funkcję mail() i mają problem z głowy. Sprawdź czy funkcja mail jest nadal u Ciebie dostępna:
Kod
if (function_exists('mail'))
{
    echo 'Funkcja <strong>mail()</strong> jest dostepna na serwerze.';
}
else
{
    echo 'Funkcja <strong>mail()</strong> jest nie dostepna na serwerze.';
}
Lolek13
pokazuje, ze mail() jest dostepna. Ciekawostka jest to, ze okolo godziny temu otrzymalem sms wyslany 3 dni temu tongue.gif przed chwila probowalem wyslac do siebie zwyklego mejla i na razie nie dotarl. SMS wyslany przez mail() dzis dotarl po 30minutach. Zupelnie nie moge zrozumie tego co sie dzieje z tą funkcją.
piotrex41
Jaki masz serwer? Płatny, darmowy? Może to być wina serwera, że masz aż takie opóźnienia.
Lolek13
Korzystam z apache2 na Xubuntu 11.10 tongue.gif takze wszystko dzieje sie na localu. Teraz wrzucilem calosc na CBA.pl zeby przetestowac i tam sms dociera w 5sekund smile.gif

zastanawia mnie tylko czemu mi ta funkcja mail() wysyla tego sms (pominmy fakt, ze po 30min bo w koncu to robi), a zwyklego mejla nie dostarcza, ani na o2, ani na gmail.
piotrex41
A teraz jak masz na CBA.pl to maile dochodzą na o2 lub gmail?
Co do wysyłania długo z locala to miałem ten sam problem, ale nie wiem czym on jest spowodowany.
Lolek13
tak na cba.pl dochodza mi takze mejle : )

tylko na localu nie ... w sumie to troche dziwne, ale no problem jakby nie bylo sie rozwiazal bo wazniejsze jest to, ze 'poza' lokalnym dziala : )
... chyba, ze znowu wysle to kilka razy i przestanie dzialac ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.