Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] Dostęp do obiektów o tym samym ID
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Witam
Czy jest możliwość aby uzyskać dostęp do objektów o tym samym ID (ale np innym value?

mam coś takiego:
  1. <div id="panele_1_1" style="display: inline;"><br>
  2. <input type="radio" name="cykl_1_1_1" id="cykl_1_1_1" value="50" onchange="ustawienia_panel(1,1,1,50)"> 50%
  3. <input type="radio" name="cykl_1_1_1" id="cykl_1_1_1" value="100" onchange="ustawienia_panel(1,1,1,100)"> 100% <input type="radio" name="cykl_1_1_1" id="cykl_1_1_1" value="0" onchange="ustawienia_panel(1,1,1,0)" checked=""> Niekwalifikuj <span id="info_1_1_1">Panel nie pracuje</span>
  4. <input type="hidden" id="wartosc_1_1_1" value="0"></div>

chciałbym np dodać atrybut disabled to tych 3 input radio o id cykl_1_1_1

Jakaś szansa na to?
redeemer
Zgodnie z normami nie może być dwóch elementów o tym samym id.
rozumiem, ale mam już skrypt który w wielu miejscach odwołuje się do tego.
Czyli nie ma opcji żeby to zrobić?

Edit:
a jednak się udało
  1. jQuery("input[id=cykl_"+cyk+"_"+kolor+"_"+pan+"]").attr("disabled","disabled");
darko
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. jQuery('[id*=cykl_1_1_1]');
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

Lepiej użyj takich samych nazw klas css, stosowanie identycznych id dla kilku elementów należy do tzw. niepożądanych praktyk.
no tak wiem że to nie fajnie, ale to prosty skrypt symulatora, nie musi być zgodny z normami smile.gif
drozdii07
Wszystko należy pisać zgodnie z normami. Wyrobisz sobie złe nawyki takim podejściem.
sunpietro
dane ID w kodzie HTML może wystąpić tylko raz, a do elementów które mają mieć tą samą nazwę stosuje się klasy. Dzięki temu też poprawnie działają skrypty JS. Bez tego ani rusz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.