Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Połączenie z bazą
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
materkamil
Mam problem na pewnym hostingu, ponieważ mam błąd przy łączeniu się z bazą. Kompletnie nie wiem co już robić. PDO wywala taki błąd:

Fatal error: Uncaught exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[42000] [1044] Access denied for user 'cos'@'localhost' to database 'baza'' in /home/xxx/public_html/sql.php:2 Stack trace: #0 /home/xxx/public_html/sql.php(2): PDO->__construct('mysql:host=loca...', 'xxxr', 'xxx') #1 {main} thrown in /home/xxx/public_html/sql.php on line 2

Spróbowałem użyć mysql_* - z konstrukcją or die(). Oczywiście również jest problem, jednak przy wyborze bazy. Dane są na pewno podane dobrze a ja nie wiem gdzie szukać błędu. Co proponujecie?

PS: mysql_connect działa, mysql_select_db nie. Dodam ze phpmyadmin działa na tym hostingu. Jest to hosting proserwer.pl - wersja php najnowsza
Ruch Radzionków
a powiec na jakim hostingu. a może host to nie "localhost" tylko coś innego tak jak ma yoyo "mysql1.yoyo.pl"
materkamil
Cytat
mysql_connect działa
konrados
Ja tam jak jestem pewien, że wszystko robię dobrze, to zgłaszam się do usługodawcy - w tym przypadku proserwer.pl (choć wcześniej do ich dokumentacji).

Bo już różne rzeczy widziiałem, mysql był na innym serwie ale zapomnieli mi o tym napisać w mailu, w innym przypadku trzeba było dodawać jakis prefix do nazwy bazy danych etc...
materkamil
Tak, męczyłem się parę godzin i zgłoszę to do administracji.
webdice
  1. mysql_connect( 'HOST', 'USER', 'PASSWORD' );
  2. mysql_select_db( 'DATABASE' );

Adekwatnie do powyższego kodu z wykorzystaniem PDO.

1. new PDO( 'mysql:host=HOST;dbname=DATABASE;', 'USER', 'PASSWORD' );
Koshin
jestem ciekaw co było nie tak.
Komunikat ewidentnie pokazuje problem z uprawnieniami - czyli user, hasło lub serwer jest nieprawidłowy.
Napisz co było nie tak.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.