Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] tabele vs div - forum
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
d.stp
Robię layout do autorskiego forum i mam pytanie - jak robić wyświetlanie tematów, forów itd. na tabelkach czy na divach?
!*!
Dane tabelaryczne wyświetlamy w tabeli, layout na div/html5
d.stp
czyli tabele?
!*!
Tak, do wyświetlania forów, sub forum i tematów, ale posty już raczej nie.
sunpietro
Wyświetlanie forów i subforów w tabeli? To jest niezbyt dobry pomysł.
Tu mamy do czynienia z listą czyli powinno to być zbudowane na bazie listy, a nie tabel.
d.stp
sprawdziłem jak są inne fora zbudowane i oto wynik:

ipb - tabele
vbulletin - divy
smf - tabele
mybb - tabele
phpbb - lista (ul)

najpopularniejsze skrypty...

już sam nie wiem... chyba zrobie na divach
!*!
Przy dużej ilości tematów i tak to nie będzie miało znaczenia, bo zanim ostylujesz listy do tego, aby działały jak tabele, to i tak nie masz gwarancji że zadziałają wszędzie, tabela to tabela, działa zawsze tak samo i nie rozpada się po wyłączeniu css, i do tego zostały stworzone, właśnie do takich danych. Zrób jak Ci wygodniej.
sunpietro
To, że inne skrypty wykorzystały tabele po prostu świadczy o lenistwie twórców skryptów i tyle.
!*!
Cytat(sunpietro @ 29.07.2012, 16:28:19 ) *
To, że inne skrypty wykorzystały tabele po prostu świadczy o lenistwie twórców skryptów i tyle.

Daj chociaż 1 powód dla którego nie warto opierać tego na tabeli.
viking
Bo jest dt/dd, idealne do tego smile.gif
sunpietro
Tabele są zbędnym kodem HTML. Trudno dotrzeć do konkretnej treści.
Tabele są po to by w nich przedstawiać dane tabelaryczne, zestawienia a nie po to by budować na nich strukturę strony.
Mgorka
Cytat(sunpietro @ 29.07.2012, 16:28:19 ) *

To równie dobrze można powiedzieć że skoro w swoich projektach używasz Joomla 1.5 to też jesteś leniwy nie pisze żeby ci ubliżyć czy coś poprostu zobacz na to forum czy to ze są tu tabele i divy to też tworzyli je leniwi specjaliści??

A wracając do tematu. D.stp to czy lepiej jest zrobić forum na div-ach czy tabelach można nad typ polemizować ja osobiście radził bym tobie zastanowić się przy której technice uzyskasz efekt z którego będziesz zadowolony a jednocześnie twój kod będzie schludny. Może warto połączyć obie techniki aby uzyskać ciekawe efekty. Decyzja należy do ciebie. Powodzenia
!*!
Cytat
Tabele są po to by w nich przedstawiać dane tabelaryczne, zestawienia a nie po to by budować na nich strukturę strony.

Nigdzie nie ma mowy o strukturze strony, tylko o przedstawieniu właśnie takich danych.
Będziesz tworzył listy
Cytat
Forum | Tematów | Odpowiedzi | Ostatni post

jako forum, rozbijał to jeszcze na pod listy, ustawiał display:table/block w css, tylko po to żeby uzyskać zbliżony kod, który będzie niemalże identyczny objętościowo... Można i tak, tylko czy jest sens. Chodzi tu o prezentacje danych, a nie o budowę samej strony w całości.
Tuminure
Ja osobiście przedstawiłbym to w formie tabeli. Skoro mam nagłówki oraz dane, które pod te nagłówki można łatwo wpisać (tak jak !*! wyszczególnił - nazwa, ilość tematów, komentarzy i dane na temat ostatniego komentarza), to po co szukać innej formy przedstawienia tego?

Divów nie użyłbym głównie z tego powodu:
Cytat
Authors are strongly encouraged to view the div element as an element of last resort, for when no other element is suitable. Use of more appropriate elements instead of the div element leads to better accessibility for readers and easier maintainability for authors.
źródło: http://dev.w3.org/html5/spec/single-page.h...the-div-element
wNogachSpisz
Cytat(Tuminure @ 30.07.2012, 08:39:41 ) *
po co szukać innej formy przedstawienia tego?

Na przykład po to aby uniknąć nadinterpretacji. Tabelka to zawsze pokusa aby coś ulepszyć, np. dodać scrollowanie tbody albo sortować kolumny. Nie spotkałem się jeszcze z niczym takim ale wyobrażam sobie plugin do firefoxa o takich funkcjach tongue.gif

Osobiście staram się podążać według takiej właśnie logiki. Nie ma sortowania - nie ma sensu używać tabeli.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.