desavil
13.08.2012, 18:04:52
Witajcie!
Piszę system rejestracji użytkowników, w którym pobieram dane użytkownika.
W bazie danych chciałbym przechowywać ulice ale bez początku "ul.", w jaki sposób mogę podczas rejestracji sprawdzić, czy na początku ktoś wpisał słowo "ul." oraz chciałbym mieć możliwość usunięcia tego słowa z początku - tylko pamiętając o tym, że gdy np. znajdzie się "ul." w środku nazwy to nic z tym się nie dzieje. Tak samo, jak ktoś wpisze na początku spację, czyli " ul. nazwa ulicy" to również jest usuwane razem ze spacją, pozostaje samo "nazwa ulicy", bez spacji przed i po nazwie.
Niestety mam problem z wyrażeniami regularnymi dlatego proszę o to tutaj na forum.
Pozdrawiam.
abort
13.08.2012, 18:08:49
A co zrobisz z adresami postaci "os. Tuwima x/y", "Al. Niepodległości" i podobnym?
desavil
13.08.2012, 18:11:16
Cytat(abort @ 13.08.2012, 19:08:49 )

A co zrobisz z adresami postaci "os. Tuwima x/y", "Al. Niepodległości" i podobnym?

Właśnie nie wiem jak to rozwiązać, bo raz jest że ludzie piszą ul. raz nie. Później te dane idą np. na faktury i jako nabywca niema słowa ul. tylko jest od razu, np. Słonecznikowa 5 - co wygląda niezbyt ładnie.
A w tym przypadku jak ktoś ma np. al. to byłby adres końcowy: ul. al. Powstańców 1 - co też jest niezbyt ładne.
abort
13.08.2012, 18:16:13
To poczytaj manuala do preg_replace, a dokładniej Example #2 Using indexed arrays with preg_replace()
Możesz sobie to rozszerzyć dowolnie.