Cytat(abort @ 14.08.2012, 23:32:29 )

Nie unoszę się. Jeśli tak to odebrałeś - sorry.
Co do terminu "ostatnio" w kontekście php5, to szczegółów nie znam - CI odkryłem pół roku temu, więc nie wiem, jak sprawa wyglądała. Zresztą rzut oka na angielską wiki pokazuje, że php 5.0.0 wyszło 2004-07-13, więc w informatyce to jest epoka. Wiem tylko jedno: na screencastach (których link Ci podałem) nic się nie zmieniło pomiędzy wersją frameworka 1.7 (taka jest na filmikach) i wersją 2.1.0 (takiej ja używam). Wnioskuje z tego, że jesli są jakieś różnice, to są one na poziomie niuansów - a tego jako osoba ucząca się frameworka po prostu nie będziesz w stanie odkryć zbyt szybko.
Co do nauki: nie mam zamiaru przekonywać, że CI jest super dla każdego. Zerknij tylko na screencasty, a zapewne będziesz powtarzał moje zdanie na temat dokumentacji CI.
Abort miałem na myśli wersję 1.7 była napisana pod PHP 4, i przez dłuższy czas mówiło się że nie będzie rozwijana. Tutaj możesz przeczytać:
http://www.scribd.com/doc/53615007/CodeIgn...-7#outer_page_5Teraz faktycznie wypuścili nową wersję i masz rację fajnie wygląda może również rozważę poznanie tego frameworka - tym bardziej że miałem już z nim styczność

Cytat(darko @ 15.08.2012, 00:41:30 )

Martwię się tym, że chciałbym nauczyć się jakiegoś frameworka
Niepotrzebne zmartwienia nie wróżą niczego dobrego na początek, wystarczy poczytać, proponuję przejrzeć ponownie linki od początku tematy i nie przejmować się, że się czegoś nie rozumie, bo wystarczy to teraz pominąć i wrócić do tematu za jakiś czas.
Darko to słowa wyciągnięte z kontekstu....
Cytat(ShadowD @ 14.08.2012, 23:46:07 )

Moim pierwszym fw był zend, nie powiem przez pierwszy miesiąc to była katorga, brak znajomości struktury katalogów itd, jednak jak już miniesz ten okres to sam będziesz wiedział w jakim pliku szukać pomocy i internet Ci nie będzie potrzebny a dobre ide i trochę chęci. Osobiście podstawy załapałem z książki o zend, jest w miarę aktualna i do wersji 2.0 się już raczej nie zestarzeje więc polecam. Na mojej stronie też pisałem o zend, na razie same podstawy ale może Ci się przyda coś - poszukaj nie ciężko znaleźć, a zaraz mnie za reklamę posądzą!

Zaznaczę jednak, że jeśli nie masz pojęcia o obiektach w stopniu średnio zaawansowanym (umieć sobie coś napisać, ogarnąć podstawy mvc itd) to nie bierz się za fw bo nie przeżyjesz naporu informacji, z jednej strony obiektowość (trudności języka php), a z drugiej zend z swoją dziwną polityką mieszania wszystkiego gdzie prawidłowe rozwiązanie jest po prostu strasznie nie logiczne.
@darko nie zgubiłeś gdzieś avatara, bo jakoś Cie kojarzę z forum, ale nie pasuje mi brak avka... :-)
Dziękuję ShadowD za słowa otuchy, z jakiej książki korzystałeś?
Dla mnie przebrnięcie przez manuale, i niekompletne i obcojęzyczne strony to także katorga.
Chętnie jutro zapoznam się z Twoim blogiem. Co do wyboru frameworka to ciągle się waham, rozważam Zenda, Symphony i jeszcze coś z prostszych rozwiązań: kohana bądź Code Igniter.
Pozdrawiam wszystkich śledzących ten wątek i podziwiam za wytrwałość i zachowanie zimnej krwii