Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Pętla zliczająca kolumny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
martinii007
Witam,

Zaimportowałem właśnie do swojej strony slider jquery. Będzie on wyświetlał reklamy na wszystkich moich stronach. Zdjęcia są pobierane z bazy danych i wczytywane są prawidłowo.

Problem jest następujący:

Mam stworzoną tabelę slider w której są wklejone linki do zdjęć.
Muszę zliczyć ilość kolumn oraz dodać je w odpowiednie miejsca do skryptu w skutku czego zostaną stworzone kolejne numery zdjęć np. 8,9,10,11 itp.

1. $q=@mysql_query("SELECT * FROM slider");
  2. $info=@mysql_fetch_array($q);
  3. echo count($info)-1; [b]//zlicza ilość kolumn, aktualnie posiadam 3 zdjęcia więc wyświetla się 3[/b]
  4.  
  5. while ($wiersz_danych1 = mysql_fetch_row($dane1))
  6.  
  7. {
  8. for ($i=0;$i<count($wiersz_danych1);$i++)
  9.  
  10. '.$wiersz_danych1[$i].''; //wczytuję zdjęcia z bazy.
  11. echo'<div id="slide-controls">
  12. <p id="slide-client" class="text"><strong>post:</strong><span></span></p>
  13. <p id="slide-desc" class="text"></p>
  14. <p id="slide-nav"></p>
  15. </div>
  16. </div>
  17. </div>';
  18. [b] // tu jest problem, należało by zrobić jakąś pętle for, która zliczała by ilość kolumn.[/b]
  19. // np. {"id":"slide-img- $i ","client":"nature beauty","desc":"add your description here"}
  20. echo'<script type="text/javascript">
  21. if(!window.slider) var slider={};slider.data=
  22. [{"id":"slide-img-1","client":"nature beauty","desc":"nature"},
  23. {"id":"slide-img-2","client":"nature beauty","desc":"add your description here"},
  24. {"id":"slide-img-3","client":"nature beauty","desc":"add your description here"},
  25. {"id":"slide-img-4","client":"nature beauty","desc":"add your description here"},
  26. {"id":"slide-img-5","client":"nature beauty","desc":"add your description here"},
  27. {"id":"slide-img-6","client":"nature beauty","desc":"add your description here"},
  28. {"id":"slide-img-7","client":"nature beauty","desc":"add your description here"}];
  29. </script>
erix
Cytat
Muszę zliczyć ilość kolumn oraz dodać je w odpowiednie miejsca do skryptu w skutku czego zostaną stworzone kolejne numery zdjęć np. 8,9,10,11 itp.

Masz źle zaprojektowaną aplikację. Dobry projekt zakłada, że działanie aplikacji nie zależy od ilości kolumn.
martinii007
Dzięki za podpowiedź, kolumny zostały zamienione na rekordy.
W jaki sposób teraz zliczyć rekordy tak, aby w PHPie zliczyło je 1,2,3,4,5 itd.
Próbowałem przez
  1. SELECT COUNT( * ) FROM Slider
ale wtedy wyskoczy Ci tylko jedna liczba.
Trzeba to w jakiś sposób przeiterować, albo za pomocą zapytania SQL albo w PHP nie wiem jak to zrobić wink.gif
erix
Kurs SQL, to Ty czytałeś?
martinii007
Piszę w dziale Przedszkole dlatego myślałem, że ktoś mi pomoże i liczyłem na zrozumienie...
Potrzebuję tylko jedną pętle, które zliczy mi wszystkie rekordy w następujący sposób 1 2 3 4 5 itd.
Jeśli chodzi o SQL: To mam taką strukturę:
Tabela Slider -> 1 kolumna w której są rekordy z linkami do zdjęć.
erix
Przedszkole, to nie żłobek.

Jak chcesz czytać nie znając liter?
martinii007
Widzę, że tutaj nie uzyskam pomocy...
Zamiast pomóc mi w skonstruowaniu tej pętli to filozofujesz...
Napiszę na jakimś innym forum, może tam są bardziej wyrozumiali użytkownicy.
erix
To nie są filozofie. To tępienie lenistwa i alergii na wyszukiwarki. Bo po co się wysilać w 5 minut szukania wyszukiwarką, jak można zawracać gitarę.

Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.