Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]php - szukam tutoriali dla utrwalenia materiału
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konrad852
Witam,
Szukam jakich tutoriali na skrypty dla utrwalenia nabytej niedawno wiedzy: Zmienne, operatory, funkcje, IF i ELSE.
jeśli coś znacie to proszę podesłać.
Czy z taką wiedzą można wogóle napisać jakiś "użyteczny" skrypt?

Pozdrawiam,
KW
james8
Cytat(konrad852 @ 15.08.2012, 13:28:33 ) *
Witam,
Szukam jakich tutoriali na skrypty dla utrwalenia nabytej niedawno wiedzy: Zmienne, operatory, funkcje, IF i ELSE.
jeśli coś znacie to proszę podesłać.
Czy z taką wiedzą można wogóle napisać jakiś "użyteczny" skrypt?

Pozdrawiam,
KW

Dla utrwalenia najlepiej napisać jakiś projekt w php smile.gif lub nabyć ksiażkę do której zawsze będziesz mógł zaglądać smile.gif
Spawnm
Pisz kod a nie wkuwaj na blaszkę a będziesz pamiętać wink.gif
php.net
konrad852
No właśnie o to mi chodzi żeby nie uczyć się na pamięć, chcę po prostu poćwiczyć i mieć większą przyjemność z nauki. Jeśli chodzi o książki to wolał bym ich nie mieć, wole robić sobie na bierząco notatki, zawsze łatwiej sam siebie zrozumiem niż kogoś.

Cytat
Dla utrwalenia najlepiej napisać jakiś projekt w php

No tak tylko właśnie nie wiem jaki, bo wszystko co znalazłem to wybiega po za zakres mojej wiedzy.

Pozdrawiam,
KW
CuteOne
Zmienne, if/else, operatory? Napisz kalkulator oparty na formularzu smile.gif
Spawnm
Kalkulator?
Z if/else + pętle + zmienne + tablice + html da się napisać prostą gierke typu vallheru/game-fusion.
Sam od czegoś takiego zaczynałem smile.gif
konrad852
no ale niestety jeszcze pętli i tablic nie ogarnołem więc na razie to odpada, kalkulator też chciałem zrobić ale też jak patrzyłem to było coś czego jeszcze nie przerabiałem funkcja POST czy jakoś tak.
abort
A weź sobie zbiór zadań z fizyki. Spróbuj napisać program oparty na formularzu liczący dane konkretne zadanie. Potem zmieniaj wartości (w polach formularza albo w pętli) i obserwuj wyniki. Przy okazji fizyki się nauczysz (bo będziesz musiał umieć rozwiązać zadania). smile.gif
Bardzo fajnym działem do tego celu są wszelkie działy oparte o zjawiska nieliniowe - np. magnetyzm. Rozwiązuje się je świenie za pomocą tzw. Metody Kolejnych Przybliżeń. Zresztą, w ten sam sposób można próbować liczyć pole koła - przybliżając "z dołu" powierzchnią wielokąta foremnego WPISANEGO w okrąg, a "z góry" przybliżając za pomocą wielokąta OPISANEGO na okręgu.
W ogóle rzeczy, które możesz wykorzystać jest MULTUM, rozejrzyj się tylko uważniej.
Spawnm
To co ty chcesz utrwalać? biggrin.gif
Że zmienne zaczyna się od '$'?
Naucz się czegoś, potem to utrwalaj.
warek44
Super, dziękuje bardzo, przyda mi się to ! smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.