Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]formularz name tablica
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ghastblood
Witam potrzebuje stworzyć tablice nazw dla pola name w formularzu tzn generuje sobie pola textowe w taki sposób

1.  
  2. $ilosc_przestrzelin = 15; < ta wartość będzie pobierana z mysql(nie tłumaczyć jak to zrobić, zawsze pierwszy skrypt robię na zmiennych jak działa to dodaje bazę danych)
  3. for($i=0; $i<$ilosc_przestrzelin; $i++){
  4. echo '<input type="text"><br>';
  5. }

teraz dla input potrzebuje zrobić tablicę unikanych nazw żebym mógł użyć implode z wynikami czyli

1. $wyniki = implode(",", $tablica);

w ten sposób powinienem uzyskać wynik 10,10,9,8,7,7,7,6,6,6,5,5,5,4,3 które będę mógł zapisać do bazy danych. Na chwile obecną mam 10 pol w bazie danych i zapisuje każdy wynik do każdego pola a w przypadku gdy potrzeba więcej strzałów niż regulaminowo program nie zdaje egzaminu.
Grzesie.k
Coś takiego?
  1. <?php
  2. $ilosc_przestrzelin = 15; // ta wartość będzie pobierana z mysql(nie tłumaczyć jak to zrobić, zawsze pierwszy skrypt robię na zmiennych jak działa to dodaje bazę danych)
  3. echo '<form method="POST" action="">';
  4. for($i=0; $i<$ilosc_przestrzelin; $i++)
  5. echo '<input type="text" name="tablica[]" /><br />';
  6. echo '<input type="submit" />';
  7. echo '</form>';
  8. if(isset($_POST['tablica']))
  9. echo implode(',',$_POST['tablica']);
  10. ?>
ghastblood
Dokładnie o to tylko teraz jak zrobić warunek jeżeli input jest pusty to wraca wartość 0.

proszę o pomoc
Posio
empty

questionmark.gif?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem o co Ci chodzi.

Przedlądasz tablice i w pętli if(empty...) = 0 <= siedzę na fonie ale mam nadzieję że to rozkminisz ...
ghastblood
empty sprawdzi mi czy pole zostało uzupełnione a ja potrzebuje coś w stylu Hidden Value czyli jak pole zostawie puste to zwróci mi w ciągu wartość zero to teraz jak zostawię pola puste to zwraca mi ciąg ,,,,,,,,,,,,,, a powinno być 0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0

Proszę o pomoc
Grzesie.k
  1. <?php
  2. $ilosc_przestrzelin = 15; // ta wartość będzie pobierana z mysql(nie tłumaczyć jak to zrobić, zawsze pierwszy skrypt robię na zmiennych jak działa to dodaje bazę danych)
  3. echo '<form method="POST" action="">';
  4. for($i=0; $i<$ilosc_przestrzelin; $i++)
  5. echo '<input type="text" name="tablica[]" /><br />';
  6. echo '<input type="submit" />';
  7. echo '</form>';
  8. if(isset($_POST['tablica'])){
  9. foreach($_POST['tablica'] as $k=>$v)
  10. if(empty($v))
  11. $_POST['tablica'][$k]=0;
  12. echo implode(',',$_POST['tablica']);
  13. }
  14. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.