ŁukaszŁ.
30.08.2012, 07:55:37
Cześć. Chyba złapałem zawieszkę, ale mam pytanie do was, chciałbym napisać na zaliczenie skrypt, polega on na tym, że: jest sobie użytkownik, użytkownik bierze udział w losowaniu nagród oraz może brać udział w wielu losowaniach. Chciałem to zrobić tak, żeby relacją połączyć tabele losowania i użytkownicy, w użytkownikach znajdowałby się obcy klucz o kolumnie id_losowania i on przechowywałby id danego losowania. Ale to rozwiązuje problem tylko dla jednego losowania, natomiast w sytuacji, w której chciałbym przechowywać więcej konkursów musiałbym tworzyć nową kolumnę w tabeli użytkownicy, a nie wiem czy to dobre rozwiązanie oraz czy wydajne, poza tym, jeżeli miałbym 40 konkursów to tabela użytkownicy miałaby przynajmniej 44 kolumny, wliczając w to id_użytkowniak, imie , nazwisko, punkty. Ma ktoś jakąś radę na ten zawrót głowy?
styryl
30.08.2012, 08:08:37
Podziel to na 3 tabele użytkownicy, konkursy i losowania, w tabeli losowania trzymaj id użytkownika i id konkursu w którym użytkownik brał udział.
ŁukaszŁ.
30.08.2012, 08:17:08
To sprytne, tak myślałem, że mam małą zaćmę

Dziękuję Ci bardzo za pomoc, a jak uważasz, czy to będzie wydajne rozwiązanie? Po szczerze mówiąc inne rozwiązanie jakie przyszło mi do głowy to w momencie tworzenia nowego konkursu do tabeli użytkownicy dodaje nową kolumnę oraz w momencie usunięcia losowania/konkursu kolumna automatycznie się usuwa. Ale to chyba będzie mniej wydajne niż Twoje rozwiązanie, dobrze myślę ?
styryl
30.08.2012, 08:38:28
Jak założysz odpowiednio indexy, klucze to będzie to bardzo wydajne ;]. Dodawania i usuwanie kolumn nie ma najmniejszego sensu i nie szedłbym w tą stronę. Poczytaj jeszcze trochę w tym temacie a na pewno rozwiejesz swoje wątpliwości.
ŁukaszŁ.
30.08.2012, 08:55:21
To w sumie wyglądałoby tak, że user posiada auto increment id jako PK oraz konkurs posiada id auto_increment jako PK , a encją słabą staje się wtedy losowanie, które przechowuje id losowania, oraz FK jako id usera oraz FK id konkursu a zakładając index tworzę ALTER TABLE losowanie ADD INDEX (id_user),ALTER TABLE losowanie ADD INDEX (id_konkursu)
Dobrze myślę ?
styryl
30.08.2012, 09:13:55
Dokładnie tak, jeżeli zakładasz to na siliniku InnoDB.
ŁukaszŁ.
30.08.2012, 09:16:30
Na MySQL będę pracował, więc zobaczę jak tam się zakłada indeksy. Ale niesamowicie Ci dziękuję za pomoc!
Pozdro