Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][jquery] Logika skryptu dla komentarzy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Ravik
Witam,

Nie potrafię sobie sobie wyobrazić logiki skryptu np. dla komentarzy działającej w taki sposób:

1. Ktoś napisał komentarz o nicku "Nick1"
2. Ktoś odpowiada na jego komentarz gościa o nicku "Nick1" zwracając się do niego poprzez @Nick1.
3. Po zatwierdzeniu komentarza gość o o nazwie "Nick1" otrzymuje powiadomienie w swoim panelu o tym, że ktoś odpowiedział na jego komentarz.

Chodzi mi o to, żeby ktoś mi podpowiedział jak coś takiego rozplanować i podczas jakich akcji użyć np. jquery, aby było optymalnie i w jaki sposób sprawdzać przy zatwierdzaniu komentarza, że dana osoba została wymieniona w danym komentarzu.

Będę wdzięczny za napisanie pomysłów dotyczących napisania takiego skryptu.

Pozdrawiam,
Ravik
kropka89
Ja bym to pewnie tak zrobił.

Dodaje posta do bazy, gdyż potrzebny będzie id posta na który będzie przekierowywany z maila.
Analizuje treści stringi zaczynające się od @. Usuwam @ i przeszukuje baze o podanym nikcu i zwracam maila albo id i wykorzystuje to w tworzeniu maila i adresowaniu.
Możesz później dodać posta do bazy, ale przed wysłaniem maile gdyż możesz wkleić w treść id użytkownika co nieco przyśpieszy wyszukiwanie usera przy kolejnym zwracaniu się.

Jeśli o jquery to raczej tylko ajax.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.