Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS][PHP]innerHTML w echo()
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
unnamedly
Witam, mam taki kod:

1. else if($config['parameters'] == "action=forms&edit_start")
  2. {
  3.  
  4. echo "<script type='text/javascript'>document.getElementById('formstart".$_POST['aid']."').innerHTML = \"<center><form method='post' action='panel.php?action=forms&edit_start'><input type='text' size='15' maxlength='19' name='date' /> <input type='image' src='/page/admin/images/okay.png' style='vertical-align: sub;' style='cursor: pointer;' /></form></center>\";</script>\n\n";
  5.  
  6. }

... lecz, gdy jestem "na adresie" /action=forms&edit_start, to nie zamienia formstart ($_POST['aid'], to w tym przypadku 1), na podany w cudzysłowie kod.

Co może być tego powodem?
ukaszf9
- Nie dawaj 'cos tam parametr' tylko "cos tam parametr"
- Na samym początku masz chociażby taki błąd:
  1. /// Źle
  2. .innerHTML = \"
  3.  
  4. /// Dobrze
  5. .innerHTML = "

I ogólnie na początek to polecam wywalić tą instrukcję w php, wstawić normalnie kod js i sprawdzać czy się wykona, jak nie to sprawdzać co wywala konsola i poprawiać błędy.
Jak będzie działał poprawnie to wtedy możesz go wstawić w echo, a lepszym rozwiązaniem przy takiej ilości będzie heredoc.
unnamedly
W konsoli wywala błąd:

Uncaught TypeError: Cannot set property 'innerHTML' of null

Jeśli dobrze rozumiem, to dotyczy on tego, że nie można ustawić wartości innerHTML. Twój sposób nie pomógł :/
ukaszf9
  1. <div id="formstart1"></div>
  2. <?php
  3. // Parametr opcjonalny do sprawdzenia czy działa poprawnie
  4. $_POST['aid'] = 1;
  5. // koniec
  6. if (1==1) {
  7. echo <<<FORMULARZ
  8. <script type="text/javascript">document.getElementById("formstart{$_POST['aid]}").innerHTML = "<center><form method=\"post\" action=\"panel.php?action=forms&edit_start\"><input type=\"text\" size=\"15\" maxlength=\"19\" name=\"date\" /> <input type=\"image\" src=\"/page/admin/images/okay.png\" style=\"vertical-align: sub;cursor: pointer;\" /></form></center>";</script>;
  9. FORMULARZ;
  10. }
  11. ?>
unnamedly
Co Ty mi w ogóle dałeś za kod? $_POST['aid'], to tylko w wymienionym przeze mnie przypadku 1, ale jest to wartość zmienna -.-

Ja się chyba domyślam, czemu występuje ten błąd. Otóż, echo wywołuje <script type="text/javascript">... na samym początku dokumentu, a nie w miejscu gdzie jest echo. Wg. mnie, rozwiązaniem byłoby dodanie tego na końcu dokumentu, po <div id="formstart1">... , a nie przed. Tylko jak to wykonać przy pomocy echo, ew. innej funkcji?
ukaszf9
Cytat
// Parametr opcjonalny do sprawdzenia czy działa poprawnie

Kod podany przezemnie działa poprawnie, wystarczy zmienić sobie warunek na taki jaki się chce i usunąć opcjonalny parametr, który użyłem do sprawdzenia ._.
unnamedly
Wywala mi błędy związane z każdą kolejną tablicą asocjacyjną. Czy na prawdę nie ma funkcji, która dodawała by "tekst" na końcu dokumentu, a nie na początku?
ukaszf9
Cytat
na samym początku dokumentu, a nie w miejscu gdzie jest echo.

To co jest w echo jest wyświetlane w tym miejscu, w którym została wykonana ta funkcja więc wstaw ją na koniec dokumentu ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.