Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przenieś na postronę, w zależności od wybranego checkboxa - jak zrobić?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
dexter21
mam pytanko i problem ze skrypcikiem
chciałbym, aby:
jeżeli zaznaczę checkbox "TAK" - przenosi mnie do kolejnej
sekcji/podtstrony - #section1m,
jeżeli zaznaczę checkbox "NIE" - przenosi mnie do - #section1p
a poniżej link:
jak to zrobić na onClicku (w <a href="#section1m" class="next"
onclick="...">przenieś w zależności od wybranego checkboxa</a>?
jaki skrypt, żeby działał na onclicku?

pozdro wszystkim
wNogachSpisz
  1. <input class="checkbox-redirect" type="checkbox" data-redirect="http://www.mojastrona.pl/sekcja1"/>
  2. <input class="checkbox-redirect" type="checkbox" data-redirect="http://www.mojastrona.pl/sekcja2"/>
  3.  
  4. $('.checkbox-redirect').change(function(){
  5. window.location = $(this).data('redirect')
  6. })

// P.S
Wymagana biblioteka jQuery.
dexter21
dzięki, a czy dałoby się zrobić nie bezpośrednio po kliknięciu chceckboxa, a na np. oncliku na jednym linku,
że jak klikam na link <a href="..." class="next" onclick="..."> pod tymi checkboxami,
to w zależności który checkbox zaznaczę, to po kliknięciu na link, wtedy na tą stronę mnie przeniesie?
markonix
Cytat(dexter21 @ 20.09.2012, 10:16:31 ) *
dzięki, a czy dałoby się zrobić nie bezpośrednio po kliknięciu chceckboxa, a na np. oncliku na jednym linku,
że jak klikam na link <a href="..." class="next" onclick="..."> pod tymi checkboxami,
to w zależności który checkbox zaznaczę, to po kliknięciu na link, wtedy na tą stronę mnie przeniesie?

Tak trudno spróbować samemu przerobić, masz wszystko na tacy tylko zmieniasz event (rodzaj i obiekt) i pobierasz aktualnie zaznaczony checkbox (jego atrybut redirect)?
dexter21
kurcze próbowałem, ale coś mi nie wychodzi, jakiś działający przykład by się przydał, to się na takim nauczę, sorki że zawrcam wszystkim dupę, ale nie ogarniam, pomóżcie nie tylko mnie się przyda, ale i wchodzącym na to forum, pleaseeeee...
vermis
Cytat(dexter21 @ 20.09.2012, 10:16:31 ) *

A co jak zaznaczysz obydwa? Co wtedy? Chyba radio jest bardziej odpowienie.
markonix
Cytat(dexter21 @ 20.09.2012, 11:16:21 ) *
kurcze próbowałem, ale coś mi nie wychodzi, jakiś działający przykład by się przydał, to się na takim nauczę, sorki że zawrcam wszystkim dupę, ale nie ogarniam, pomóżcie nie tylko mnie się przyda, ale i wchodzącym na to forum, pleaseeeee...

Pokaż kod.

@up racja. Radio będzie tu lepszym rozwiązaniem.
dexter21
próbowałem też z takim skryptem:

<input class="checkbox-redirect" type="checkbox" id="costam1">
<input class="checkbox-redirect" type="checkbox" id="costam2">

<script>
var linki = document.getElementsByTagName('a');
for(i=0; i < linki.length; i++)
{
if (linki[i].idName=='costam1');
else
(linki[i].idName=='costam2')
linki[i].onclick = costam1;
linki[i].onclick = costam2;
// linki[i].onlick = function() {return costam(location.href='#section1p');}
}
</script>

<a href="#section1m" class="next" onClick="costam1(location.href='#section1p');" ></a>

ale nie działa jak należy, nie wiem jak to zrobić.
pomóżcie ...

i wolę na checkboxie, bo mam do formularza walidację, że jak zaznaczy 2 checkboxy,
to pokazuje komunikat, że za dużo zaznaczonych checkboxów, dlatego z checkboxami może być.

markonix
Cytat(dexter21 @ 20.09.2012, 13:10:34 ) *
i wolę na checkboxie, bo mam do formularza walidację, że jak zaznaczy 2 checkboxy,
to pokazuje komunikat, że za dużo zaznaczonych checkboxów, dlatego z checkboxami może być.

thumbsdownsmileyanim.gif
większej głupoty nie słyszałem.
To na input dasz ograniczenie 32 znaki specjalnie, żeby po wysłaniu formularza wkurzyć człowieka i go poinformować, że jednak ma być max 16 znaków?

Napisz to w jQuery - jest znacznie prostszy dla początkujących i wystarczy, że zmodyfikujesz kod usera wNogachSpisz.
dexter21
dobra mam pytanie czy ktoś potrafi zrobić to o czym powyżej pisałem pomijając resztę formularza, ja tylko proszę o akcję na np. oncliku, która będzie w zależności od wybranego checboxa po kliknięciu w link przekierowywała do odpowiedniej sekcji, dlatego pytam się czy ktoś potrafi to zrobić na działającym przykładzie?questionmark.gif
Arcioch
  1. <meta charset="UTF-8">
  2. <script type="text/javascript" src="http://code.jquery.com/jquery-1.8.1.min.js"></script>
  3. $(function() {
  4.  
  5. $(".where").click(function() {
  6. var where = $('input[name=redirect]:checked').val();
  7.  
  8. if(where === undefined){
  9. alert('NIe zaznaczyłeś gdzie chcesz iść');
  10. }else{
  11. window.location.href = where;
  12. }
  13.  
  14. return false;
  15. });
  16.  
  17. });
  18. </head>
  19. <input type="radio" name="redirect" value="http://www.google.pl">Redirect do google
  20. <input type="radio" name="redirect" value="http://www.facebook.pl">Redirect do facebooka
  21.  
  22. <a href="#" class="where">Idz!!!!</a>
  23. </body>
  24. </html>

Działający przykład w jquery zrobiony.
Jeżeli nie zaznaczony każe zaznaczyć. Następnie po zaznaczeniu redirect na stronę wpisaną w value wink.gif
dexter21
Hej wszystkim,
na wstępie chciałbym podziękować wszystkim udzielającym się w tym poście,
w szczególności użytkownikowi wNogachSpisz,
a najbardziej szczególnie chciałbym podziękować użytkownikowi Arcioch, bo trafił dokładnie w to, o co mi chodziło,
jeszcze raz Więlkie Dzięki:-)

pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.