Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Otwieranie browser context menu po kliknięciu LMB
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
kurkusmaximus
Witam!
Chciałbym móc otworzyć context menu przeglądarki (które standardowo otwiera się po kliknięciu prawego przycisku myszy gdzieś w dokumencie) lewym przyciskiem myszy.
Jeśli ktoś nie zrozumiał, to napiszę jeszcze prościej:
1. mam myszkę z jednym przyciskiem, który działa jak lewy
2. mam przeglądarkę IE9
3. chcę po kliknięciu tym przyciskiem gdziekolwiek w dokumencie otworzyć standardowe menu (NIEstworzone przeze mnie), które standardowo otworzyłoby się po kliknięciu prawego przycisku myszy

Czy jest to wykonalne z poziomu JS?
Sephirus
ad. 1. Kup nową myszkę - teraz robią taką z dwoma
ad. 2. Ściągnij prawdziwą przeglądarkę
ad. 3. Spoko - powinno się dać

Przperaszam co do punktów 1-2 nie mogłem się powstrzymać... Na twoim miejscu spróbowałbym wywołać event click na jakimś elemencie strony lub całym dokumencie ustawiając przycisk myszki jako prawy. Nie będę się za dużo rozpisywał.

Jak wywołać event click na jakimś elemencie masz tutaj

Gdzie i jak umieścić o który przycisk myszki Ci chodzi masz z kolei tutaj

HTH wink.gif

Zaznaczam jedynie, że działało by to w taki sposób, że kliknięcie na coś lewym przyciskiem powinno IMHO zablokować przechodzenie i wykonywanie domyślnych akcji zdarzenia (preventDefault) i powinno wywołać funkcję odpalającą event z prawym przyciskiem. Daj znać czy się udało.
kurkusmaximus
Po przewertowaniu innojęzycznych stron internetowych wygląda na to, że ze względów bezpieczeństwa taka "usługa" jest niedostępna...
Sephirus
No to przykro mi - tego raczej nie przeskoczysz :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.