Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Blokada przycisku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-qwerty-
Witam.

Mam problem z kilkoma buttonami za pomocą których wyświetlam po kliknięciu popup.

1. <button style="border: 1px solid black;" onclick="$('#pw').fadeIn('fast');">PW</button>
  2. <button style="border: 1px solid black;" onclick="$('#a1').fadeIn('fast');">Znajomi</button>
  3. <button style="border: 1px solid black;" onclick="$('#opcje').fadeIn('fast');">Opcje</button>

Jeśli kliknę PW i jest okno wyświetlone to przy kliknięciu Znajomi okno było tak jakby zablokowane.
Arcioch
JQuery ONE
-qwerty-
  1. <button style="border: 1px solid black;" onclick="$(this).one('click', function(){$('#pw').fadeIn('fast');});">PW</button>
  2. <button style="border: 1px solid black;" onclick="$(this).one('click', function(){$('#a1').fadeIn('fast');});">Znajomi</button>
  3. <button style="border: 1px solid black;" onclick="$(this).one('click', function(){$('#opcje').fadeIn('fast');});">Opcje</button>

Zrobiłem taka ale nie działa a firebuga nie odpalę sobie bo pracuje na prehistorycznym komputerze i ścina.
Arcioch
  1. <button style="border: 1px solid black;" id="bpw">PW</button>
  2. <button style="border: 1px solid black;" id="ba1">Znajomi</button>
  3. <button style="border: 1px solid black;" id="bopcje">Opcje</button>
  4.  
  5. <script type="text/javascript">
  6. $(function(){
  7. $("#bpw").one("click", function() {
  8. $('#pw').fadeIn('fast');
  9. });
  10. $("#ba1").one("click", function() {
  11. $('#a1').fadeIn('fast');
  12. });
  13. $("#bopcje").one("click", function() {
  14. $('#opcje').fadeIn('fast');
  15. });
  16. });
  17. </script>

Plus dołączona bibliotek jQuery wink.gif
-qwerty-
Wszystkie mogę włączyć a mi chodzi o to gdy już jeden jest włączony (bez różnicy który) innego nie da się włączyć.
Arcioch
Chcesz zrobić tak aby jak się kliknie w jedno to blokowało następne ale po zamknięciu okienka czy tam czegoś znów się uaktywniały tak smile.gif
-qwerty-
Są trzy buttony. Klikam jeden nie mogę włączyć pozostałych.

Wpadłem na pomysł aby zadeklarować zmienną i przypisać do niej 0. Następnie if-em sprawdzać czy wynosi ona wciąż 0 jeśli tak to otwórz. Przy zamknięciu znów dopisywać 0.

Wygląda to tak:
  1. <button id="pwb" onclick="if(ile==0){$('#pw').fadeIn('fast');ile++;}else{alert('bleble');}" style="border: 1px solid black;">PW</button>
  2. <button id="znajomib" onclick="if(ile==0){$('#znajomi').fadeIn('fast');ile++;}else{alert('bleble');};" style="border: 1px solid black;">Znajomi</button>
  3. <button id="opcjeb" onclick="if(ile==0){$('#opcje').fadeIn('fast');ile++;}else{alert('bleble');};" style="border: 1px solid black;">Opcje</button>

Arcioch
Pomysł jak najbardzije dobry smile.gif tylko aby Ci pomóc musiałbym widzieć co pokazują te buttony i w jakis psoób potem zamykasz te div smile.gif
Dodaje przykład smile.gif

1. <!DOCTYPE html>
  2. <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=utf-8" />
  3. <script type="text/javascript" src="http://code.jquery.com/jquery-1.8.1.min.js"></script>
  4. $(function(){
  5. //zmienna do aktywnośći
  6. var aktywnosc = 0;
  7.  
  8. $("#pwb, #znajomib, #opcjeb").click(function() {
  9. var co = $(this).attr('rel');
  10.  
  11. if(aktywnosc == 0){
  12. $('#' + co).fadeIn('fast');
  13. aktywnosc = 1;
  14. }
  15. });
  16.  
  17. $(".zamknij").click(function() {
  18. $(this).parent().fadeOut('fast');
  19. aktywnosc = 0;
  20. return false;
  21. });
  22. });
  23. </head>
  24. <div style="display: block; float: left; clear: both">
  25. <button id="pwb" rel="pw" style="border: 1px solid black;">PW</button>
  26. <button id="znajomib" rel="znajomi" style="border: 1px solid black;">Znajomi</button>
  27. <button id="opcjeb" rel="opcje" style="border: 1px solid black;">Opcje</button>
  28. </div>
  29. <div id="pw" style="display: none; clear: both; overflow: hidden; float: left;">
  30. Tu jakaś treść o pw
  31. <a href="#" class="zamknij">Ukryj</a>
  32. </div>
  33. <div id="znajomi" style="display: none; clear: both; overflow: hidden; float: left;">
  34. Tu jakaś treść o znajomych
  35. <a href="#" class="zamknij">Ukryj</a>
  36. </div>
  37. <div id="opcje" style="display: none; clear: both; overflow: hidden; float: left;">
  38. Tu jakieś opcje
  39. <a href="#" class="zamknij">Ukryj</a>
  40. </div>
  41. </body>
  42. </html>

Live smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.