Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]cURL, problem ze zmienną typu array
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kiciafu
Witam,

Mam dość głupie pytanie ale zastanawia mnie jedna rzecz...

1. $zmienna = 'link do strony';
  2. $tabzmienna[0] = 'link do strony';
  3.  
  4. $c = curl_init();
  5. curl_setopt($c, CURLOPT_URL, $zmienna);
  6. curl_exec($c);
  7.  

W obu zmiennych przechowywane są takie same dane (przynajmniej mi się tak wydaje), jeżeli w $zmienna będzie link do strony cURL działa bez zarzutów, natomiast jeżeli podam zmienną z tablicy skrypt wypluwa mi takie coś: "Bad request HTTP Error 400. The request is badly formed." Warunkowo sprawdzałem czy te zmienne są identyczne i wynik zwraca true. Nie pomaga także przypisanie elementu tablicy do nowej zmiennej i podstawienie do funkcji, cURL "wie" że to dane z tablicy i wywala bad request. Parametr funcji niby identyczny a działanie funkcji różne..ktoś może pomóc?
darko
Cytat(kiciafu @ 4.10.2012, 18:06:57 ) *
cURL "wie" że to dane z tablicy i wywala bad request. Parametr funcji niby identyczny a działanie funkcji różne..ktoś może pomóc?

Wybacz, ale bzdury wypisujesz... pokaż, jak wstawiasz tę zmienną. Jeżeli chcesz przesłać tablicę, to powinieneś zbudować poprawny url, np.
  1. $tabzmienna = array('link do strony1', 'link do strony2');
  2. curl_setopt($c, CURLOPT_URL, urlencode(implode('test[]=', $tabzmienna));
  3. // url będzie taki
  4. // cośtam?test[]=link+do+strony1&test[]=link+do+strony2
  5. // gdzie 'test[]' w urlu to nazwa zmiennej tablicowej, którą przesyłasz curlem

zresztą, zobacz, ktoś
miał podobny problem tylko dane pchał POSTem, zapewne przez spacje lub białe znaki w przesyłanej wartości. Tutaj kolejny przykład przesyłania postem i kolejny.
kiciafu
Ok, wybaczam mellow.gif

Czeski błąd.. w pętli wpakowałem do tablicy znacznik html, który przy wyświetlaniu nie był widoczny. Teraz mi wszystko działa poprawnie a w funkcni odwoływałem się do elementu tablicy podając numer

1.  
  2. $c = curl_init();
  3. curl_setopt($c, CURLOPT_URL, $tablica[150]);
  4. curl_exec($c);
  5.  
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.