Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Formularz i sprawdzanie czy pola nie są puste
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Szunaj85
Witam,
W formularzu mam małą tabelkę składającą się z 3 kolumn i 8 wierszy, razem 24 pola.

1. [ ] [ ] [ ]
2. [ ] [ ] [ ]
...
7. [ ] [ ] [ ]
8. [ ] [ ] [ ]

Chciałbym sprawdzić czy wszystkie pola zostały uzupełnione, ale tylko w danym wierszu.
Czyli inaczej mówiąc jeśli użytkownik uzupełnił tylko pierwszy wiersz sprawdzić czy wszystkie pola w pierwszym wierszu zostały uzupełnione, pozostałe wiersze mogą zostać puste.
Jeśli użytkownik uzupełnił pierwszy i drugi wiersz sprawdzić czy wszystkie pola w pierwszym i drugim wierszu zostały uzupełnione, pozostałe wiersze mogą zostać puste. itd.
Każda zmienna ma inną nazwę. Jak powinna wyglądać taka weryfikacja?
b4rt3kk
Zależy jakie wprowadziłeś nazewnictwo pól? Bo jeśli np.

1. <input name="wiersz1[]"/><input name="wiersz1[]"/><input name="wiersz1[]"/>
  2. <input name="wiersz2[]"/><input name="wiersz2[]"/><input name="wiersz2[]"/>

itd. To tak:

1. for ($i=1; $i<=8; $i++) {
  2. $wiersz = 'wiersz'.$i;
  3. if (sizeof($_POST[$wiersz])>0 AND sizeof($_POST[$wiersz])<3) echo 'wiersz ' . $i . ' zawiera nieuzupelnione pola';
  4. }
Szunaj85
Nazewnictwo pól opiera się na takim wzorze:
  1. <input name="a_1"/><input name="b_1"/><input name="c_1"/>
  2. <input name="a_2"/><input name="b_2"/><input name="c_2"/>
itd.
b4rt3kk
No to trzeba inaczej nieco zrobić:

1. $nazwy_pol = array('a', 'b', 'c');
  2.  
  3. for ($i=1; $i<=8; $i++) {
  4. foreach($nazwy_pol as $value) {
  5. $licznik_niepustych = 0;
  6. $sprawdzane_pole = $value.'_'.$i;
  7. if (!empty($_POST[$sprawdzane_pole])) $licznik_niepustych++;
  8. }
  9. if ($licznik_niepustych > 0 AND $licznik_niepustych<3) echo 'linia '.$i.' zawiera puste pola. dziekuje, dobranoc.';
  10. }
Szunaj85
Twój kod zawiera błąd. Niemniej nakierowałeś mnie na właściwy tor, a ja już sobie poprawiłem niedopatrzenia i dostosowałem go do własnych potrzeb. Dziękuję za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.