Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] Select from
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
mimol
Witam.
Napisałem taki kod
  1. $User = new Application_Model_DbTable_User();
  2. $select = $User->select()->from('user',array('id','pass');
  3. $this->view->result = $User->fetchAll($select);

Dostaję błąd
Select query cannot join with another table
Nie używam żadnego joina
  2. $select = $User->select();
  3. $this->view->result = $User->fetchAll($select);

Taki kod działa

Wiem ze moge usutawic ->setIntegrityCheck(false), ale nie wiem dlaczego mi ten blad wyskakuje
amii
Zobacz na ten przykład: http://framework.zend.com/manual/1.12/en/z....advanced.usage
Aby przekazać klauzulę FROM do obiektu select, musisz zrobić tak jak w przykładzie. Być może jest to związane z tym, że model już obsluguje wybraną tabelę ale tu by się dla pewności musiał wypowiedzieć ktoś bardziej obeznany z wznętrznościami Zenda.
U Ciebie to by wyglądało prawdopodobnie tak:

2. $select = $User->select();
  3. $select->from($User ,array('id','pass');
  4. $this->view->result = $User->fetchAll($select);
Fluke
Zrób:

$select = $User->select()->setIntegrityCheck(false).

@mimol

Sorry nie zauważyłem że już to napisałeś.

To nie jest żaden błąd. Tu chodzi bardziej o integrację danych z bazą danych. Bo np: jak tworzysz nowego Row`a i chcesz wrzucić dane do bazy i masz jakieś dane do innej ta beli to Zend_Db_Row nie wie do jakiej tabeli to ma wrzucić.
ze4lot
Cytat(Fluke @ 14.10.2012, 00:42:06 ) *
To nie jest żaden błąd. Tu chodzi bardziej o integrację danych z bazą danych. Bo np: jak tworzysz nowego Row`a i chcesz wrzucić dane do bazy i masz jakieś dane do innej ta beli to Zend_Db_Row nie wie do jakiej tabeli to ma wrzucić.

A jesteś wstanie pokazać przykład takiego obiektu, który wie, że operuje na więcej niż jednej tabeli i żeby nie stosować integrityCheck(false)?
mimol
Zapomniałem o tym temacie,
Najłatwiej było napisać
  1. $select = $User->select(array(id','pass'));

Nigdzie w manualu tego nie znalazłem, ale sam na to wpadłem i zadziałało. Chociaż wydaje mi się, że w starszych wersjach ZF nie można było używać takiej konstrukcji
Przykład @amii też pięknie działa
Janusz1200
Może masz błąd w nazwie tabeli 'user'
Wielka litera?
Co masz w klasie
Application_Model_DbTable_User()
jako $_name ?

A może niezamknięty nawias?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.