Do tej pory przejście na php było dla mnie bezbolesne, ale tego problemu nie mogę pokonać. Piszę skrypt, w którym jest tworzona tablica (array), wewnątrz klasy. Po utworzeniu obiektu klasy, próba uzyskania rozmiaru tablicy (sizeOf) kończy się błędem Undefined Variable.
/////////////////////////////////////// class klasaWewnetrzna { public $position; public function __construct() { } } /////////////////////////////////////// class positionContainter { public $red; public function __construct() { $this->red = new klasaWewnetrzna(); } } /////////////////////////////////////// class mainObject { public $id; public $horizontalPositions; public function __construct() { $this->horizontalPositions = new positionContainter(); } } /////////////////////////////////////// // kilka razy... /////////////////////////////////////// // jeśli jednak wykonam to : $objectsArray[0]->red->position[0]=1; // OK
Sprawdzałem i konstruktor się wykonuje, więc powinna być tworzona pusta tablica, której wielkość powinna wynosić "0".
Tego typu konstrukcja z uzyskiwaniem sizeOf jest mi potrzebna do budowania tablicy, sukcesywnego dodawania kolejnych indeksów
$tablica[sizeOf($tablica)] = "nastepny";
Jest szansa, że zaślepłem i po prostu nie widzę czegoś oczywistego, ale czuję, że jestem w kropce. Pomóżcie.