Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Pętla w petli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hosiek
robie pętle w pętli gdzie w drugiej pętli będzie zmieniac mi "wartosc"

Pierwsza pętla pobiera mi zawartosci i zapisuje je do tablicy numerem $nr

Czyli np: $wartosc18[$nr] = $wartosc_pobrana['WARTOSC18'];

Mam 20 takich pobran i kolejna pętla sprawdza czy każda z nich jest wypełniona i wypełnia pola, a jezeli nie to przrywa pętle (poniewaz będzie czasem mniej a czasem więcej wartosci)

Moja druga pętla to:

1. $nr1 = 1;
  2. for($i = 0; $i < 20; $i++)
  3. {
  4. if($wartosc1[$nr] != "")
  5. {
  6. //jezeli jest taki if to wszystko dziala, jednak pętla musi zmienic wartosc1 na wartosc2, wartosc3 itd..do zawartosc20, czyli wykonac sie tak 20 razy - tablica musi byc gdyz to pierwsza petla wczytuje później nowe dane
  7. }
  8. else
  9. {
  10. break;
  11. }
  12. $nr1++;
  13. }

i w miejsce if($wartosc1[$nr] != "") musze dodac numer z pentli wykonywanej czyli w tym przypadku $nr1 - czyli druga pętla ma sprawdzac czy
zawartosc1[$nr]
zawartosc2[$nr]
zawartosc3[$nr]
zawartosc4[$nr]
itd.. jest wypełniona i ją wyswietlic -problem w tym ze jeżeli wpisze
  1. if($wartosc{$nr1}[$nr] != "")

to mi nie działa -poprostu nic nie wyczytuje
abort
Ależ zagmatwane. Wszędzie wartości, zawartości1, zawartości2... A nie słyszałeś nigdy o tablicach wielowymiarowych? Ja tłumaczyłem np tu: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=206052 - inni zapewne też coś na ten temat napisali.
Naprawdę trzeba tak kombinować?
Hosiek
Cytat(abort @ 18.10.2012, 22:17:36 ) *
Ależ zagmatwane. Wszędzie wartości, zawartości1, zawartości2... A nie słyszałeś nigdy o tablicach wielowymiarowych? Ja tłumaczyłem np tu: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=206052 - inni zapewne też coś na ten temat napisali.
Naprawdę trzeba tak kombinować?

Szczerze mówiąć jeszcze nie kożystałem z podwójnych Tablic w PHP, ale po małych komplikacjach wszystko zadziałało, dzięki za podsunięcie pomysłu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.