Toskan
23.10.2012, 09:00:35
Witam
czy mozliwe jest zapisanie procedury ze zmiennymi w bazie danych?(chodzi mi o np $zmienna['a']-$zmienna['am'] lub $zmienna['a'] * $zmienna['b'] / $zmienna['am'])
moge to zapisac jako tekst jednak to nie dziala(kazdy typ jaki znam wyswietla tylko tekst)
na necie nie moge znalesc:)(przynajmniej nie wiem jakie haslo wpisac zeby sie znalazlo)
Sephirus
23.10.2012, 09:46:02
Hmm nie spotkałem się z czymś takim. Nie wiem do czego Ci to jest potrzebne.
Jako sugestię w przypadku gdy potrzebujesz przetrzymywać w jakimś polu wynik działania na innych polach możesz posłużyć się widokiem. Wystarczy zrobić zwykłą tabelę, która będzie przechowywała podstawowe dane i na jej podstawie zrobić odpowiedni widok, w którym już możesz budować różne operacje na danych z tamtej tabelki i przypisywać wyniki do pól widoku. Potem korzystasz już z widoku...
HTH.
modern-web
23.10.2012, 09:59:42
Jeśli chodzi Ci o dokładne przechowywanie zmiennych w bazie danych w ten sposób - zapomnij. Natomiast jeśli po prostu chcesz schemat działania zapisać to jaki problem by wstawić identyfikatory (albo jak podałeś nazwy zmiennych) odpowiednich zmiennych i na ich podstawie, w późniejszym kodzie podmienić na wartości z danych zmiennych? A jeszcze inaczej jeśli chcesz wykonywać jakieś operacje za pomocą silnika bazy to też nie najlepsza opcja...
Sephirus
23.10.2012, 11:13:12
A może chodzi Ci po prostu o to by taki kod z pola wykonać potem w PHP - wtedy wystarczy funkcja eval() ale ostrzegam... to zła droga... trzeba się bardzo pilnować.
Toskan
23.10.2012, 11:48:31
Sephirus
zeby to wszystko bylo w jednej tabelce to jeszcze jednak mam polaczone 2 tabelki i nie wiem czy 3 nie bede musial dodac
modern-web
nie bardzo wiem jak to zrobic i czy to da taki efekt jak chce
hmm
dodam ze okolo 400 wpisow bedzie mialo bardzo rozne dzialania(miedzy innymi szansa na trafienie, rodzaj, moc oparta na parametrach z 2 tabelki) to jak sobie wymyslilem ze zmiemnymi w bazie bylo by najlepszym/najlatwiejszym/najszybszym sposobem
myslalem o tablicy tylko nie wiem czy tak duza ilosc danych wczytywanych za kazdym razem nie bedzie bardzo serwera onciazala
@edit pisalem to po kawalku przez lekcje jak wyslalem zauwazylem odpowiedz:D
Sephirus
tak wlasnie o to mi chodzi zeby kod zapisany w bazie zostal uzyty w php jak wroce do domu to sprawdze
dlaczego mam sie pilnowac?
modern-web
23.10.2012, 15:12:31
Bo kod w bazie może być mało przyjazny dla otoczenia.
Toskan
23.10.2012, 17:22:08
nie umiem tego zrobic:)
mam gdzies tam w jakiejs tabelce kolumne "test" jest w niej pole "gracz['exp']" teoretycznie to powinno wyswietlic 1 i tak jest przy echo $gracz['exp']
zrobilem cos takiego
$gracz1=$gracz['test'];
echo $gracz1;
eval(' echo $gracz1;');
jednak to wyswietla tekst...(czyli $gracz['exp'] a nie wartosc 1)
co w tym zrobilem nie tak ze nie dziala?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.