Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] Złe rozpoznawanie wersji przeglądarki przez serwer
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-kozik_wnb-
Witam, mam problem z którym spotykam się pierwszy raz i nie wiem kompletnie co jest nie tak.

Mianowicie po stronie serwera sprawdzam typ przeglądarki i jej wersję. Sprawdzam po to wartości $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'] i jeżeli wersja IE (bo tylko z nią jest problem) jest niższa niż 8 to blokuję stronę.

Używając przeglądarki IE9 u siebie na komputerze wszystko jest w porządku, ale przy testach innych użytkowników pojawia się taki problem:
- serwer wykrywa ją jako wersje IE7 i blokuje (chociaż wersja jest IE9 na 100%)
- nie dość tego, style strony się rozwalają dokładnie jak pod IE7 - chociaż wersja jest jak wspominam IE9

Nie wiem czy to jest błąd serwera (home.pl) bo na jednym komputerze zwraca on prawidłową wersje IE, a na innym nie.

Już mnie krew zalewa bo męczę się z tym od kilku tygodni i nawet nie wiem gdzie szukać. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i może pomóc?

PS. Wiem, że alternatywą jest poprawa styli pod IE7, ale tego na razie chcę uniknąć.
nospor
Cytat
Nie wiem czy to jest błąd serwera (home.pl
Serwer tu nie ma nic do gadania.. To przeglądarka zwraca informacje o sobie. Serwer je tylko odbiera.

Prawdopodobnie ktoś na IE9 właczył tryb ie7 i dlatego przeglądarka przedstawia się jako ie7
-kozik_wnb-
Dzięki za odpowiedź. Dobra sugestia, ale czy jest możliwość włączenia takiego trybu?
Możliwe jest także trzymany stary cache, który mógł Pamiętać stare dane, bo jego wyczyszczenie sprawiło że wszystko gra.
Pozdrawiam
nospor
Cytat
Dobra sugestia, ale czy jest możliwość włączenia takiego trybu?
No z tego co kojarze to IE ma możliwość przełączania się w różne tryby. 100% pewności nie mam, gdyż nie posiadam tego badziewia, ale z tego co kojarze to tak jest
erix
Ma możliwość przełączania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.