Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF]Przekierowanie po wygaśnięciu sesji
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
amii
Jak zrobić coś takiego, że jeśli ktoś wpisuje adres dostępny po zalogowaniu (a nie jest zalogowany) to po logowaniu przekieruje go na ten adres ?
nospor
No wypadałoby ten adres zapamiętać, np. w sesji
amii
Tylko jak go pobrać ? Sprawdzałem po wpisaniu takiego adresu dostepnego dla zalogowanych na sztywno do paska adresu w funkcji kontrolera w init wywołuje, ale żaden nie wyświetla takiego adresu.

1. public function init()
  2. {
  3. echo 'ref'. $this->getRequest()->getServer('HTTP_REFERER').'<br />';
  4. echo $this->getRequest()->getRequestUri();
  5. }
nospor
A czemu ty pobierasz REFERER? Przecież tobie potrzebny jest aktualny adres na który wchodzisz i na który własnie nie masz praw bo musisz byc zalogowany
amii
nospor testuje więc pobieram różne rzeczy wink.gif
- Przykładowo jestem nie zalogowany i klikam link: www.mojastrona.pl/admin/artykul/11
- W efekcie zostaje przekierowany na strone logowania: www.mojastrona.pl
- Po zalogwaniu zostaje domyślnie przeniesiony na zdefiniowaną stronę

Chcę osiągnąć
- Jeśli ktoś wpisze na sztywno adres albo kliknie linka to NIE ostaje domyślnie przeniesiony na zdefiniowaną stronę TYLKO po zalogowaniu przenosi go na tą stronę, którą wpisał w pasku lub była w linku

nospor
Cytat
Chcę osiągnąć
- Jeśli ktoś wpisze na sztywno adres albo kliknie linka to NIE ostaje domyślnie przeniesiony na zdefiniowaną stronę TYLKO po zalogowaniu przenosi go na tą stronę, którą wpisał w pasku lub była w linku
Coś się motasz panie kolego...

Jak ktoś wstawi link do przeglądarki to zawsze wejdzie ci na tę stronę. I teraz:
1)Jak koleś nie jest zalogowany to zapamiętujesz ten właśnie adres
2) Przerzucasz go na stronę logowania
3) Koleś się loguje po czym automatycznie przerzucasz go na tę stronę, której adres w punkcie pierwszym zapamietałes w sesji
droslaw
Ja w tej sytuacji jestem zwolennikiem przechowywania adresu w ukrytym polu formularza logowania.
Wyobraź sobie taką sytuację (może mieć miejsce jeśli adres jest zapamiętywany w sesji):
1) Gość wchodzi na podstronę, która jest dostępna tylko dla zalogowanych - adres jest zapamiętany w sesji i wyświetlasz formularz logowania.
2) Użytkownik nie loguje się, ale w drugiej karcie otwiera inna podstronę dla zalogowanych - tak jak wyżej zapamiętany jest adres i wyświetlony formularz logowania
3) Teraz po zalogowaniu zostanie przekierowany na stronę zapamiętaną ostatnio, nie ważne z której karty wysyła formularz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.