Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Java][CSS]Zmiana animacji w jQuery
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Joshio
Mam problem ze zmianą animacji w nivo-slider3.1 który oparty jest na jquery-1.7.1.

Jak zmienić animacje z random na jedna konkretną np.: Czyste przejście z lewej do prawej.

Zmieniałem w jquery.nivo.slider ale nie udało mi się zrobić aby był tylko 1 konkretny efekt:

1. if(settings.effect === 'random'){
  2. anims = new Array('sliceDownRight','sliceDownLeft','sliceUpRight','sliceUpLeft','sliceUpDown','sliceUpDownLeft','fold','fade',
  3. 'boxRandom','boxRain','boxRainReverse','boxRainGrow','boxRainGrowReverse');
  4. currentEffect = anims[Math.floor(Math.random()*(anims.length + 1))];
  5. if(currentEffect === undefined) { currentEffect = 'fade'; }
  6. }
  7.  
  8. // Run random effect from specified set (eg: effect:'fold,fade')
  9. if(settings.effect.indexOf(',') !== -1){
  10. anims = settings.effect.split(',');
  11. currentEffect = anims[Math.floor(Math.random()*(anims.length))];
  12. if(currentEffect === undefined) { currentEffect = 'fade'; }
  13. }
  14.  
  15. // Custom transition as defined by "data-transition" attribute
  16. if(vars.currentImage.attr('data-transition')){
  17. currentEffect = vars.currentImage.attr('data-transition');
  18. }
  19.  
  20. // Run effects
  21. vars.running = true;
  22. var timeBuff = 0,
  23. i = 0,
  24. slices = '',
  25. firstSlice = '',
  26. totalBoxes = '',
  27. boxes = '';
  28.  
  29. if(currentEffect === 'sliceDown' || currentEffect === 'sliceDownRight' || currentEffect === 'sliceDownLeft'){
  30. createSlices(slider, settings, vars);
  31. timeBuff = 0;
  32. i = 0;
  33. slices = $('.nivo-slice', slider);
  34. if(currentEffect === 'sliceDownLeft') { slices = $('.nivo-slice', slider)._reverse(); }
frantic09
1. A jak zamienisz w 4 linijce na np:
  1. currentEffect = anims[1];

Wtedy wybierasz konkretny efekt z tablicy anims

2. Ewentualnie zmień tablicę efektów anims. Zostaw tylko ten, który Cię interesuje. Zmień:
  1. anims = new Array('sliceDownRight','sliceDownLeft','sliceUpRight','sliceUpLeft','sliceUpDown','sliceUpDownLeft','fold','fade','boxRandom','boxRain','boxRainReverse','boxRainGrow','boxRainGrowReverse');

Na np:
  1. anims = new Array('boxRain');

PS: Chociaż, wg mnie, pierwsze rozwiązanie jest lepsze.
Adrian1207
Nie używałem tego co prawda, ale strzelam, że można skonfigurować settings.effect, bo nazwa wskazuje, że jest to gdzieś w ustawieniach. smile.gif Jeżeli nie wiesz jak to ustawić, możesz też po prostu obciąć tablicę efektów, z których skrypt losuje(w tym co wkleiłeś druga linia) do jakiegoś konkretnego.
I ogólnie znalazłem też na szybkiego w dokumentacji ustawienie efektu dla konkretnego slajdu, ale jakby się zgłębić to pewnie o ustawieniu jednego efektu wszędzie - też można znaleźć w dokumentacji: http://nivo.dev7studios.com/support/advanc...ions-per-slide/
Joshio
Cytat(Adrian1207 @ 2.11.2012, 15:28:23 ) *
Nie używałem tego co prawda, ale strzelam, że można skonfigurować settings.effect, bo nazwa wskazuje, że jest to gdzieś w ustawieniach. smile.gif Jeżeli nie wiesz jak to ustawić, możesz też po prostu obciąć tablicę efektów, z których skrypt losuje(w tym co wkleiłeś druga linia) do jakiegoś konkretnego.
I ogólnie znalazłem też na szybkiego w dokumentacji ustawienie efektu dla konkretnego slajdu, ale jakby się zgłębić to pewnie o ustawieniu jednego efektu wszędzie - też można znaleźć w dokumentacji: http://nivo.dev7studios.com/support/advanc...ions-per-slide/

Zastosowałem sposób z toturiala wink.gif działa dzięki.

Cytat(frantic09 @ 2.11.2012, 15:26:10 ) *
1. A jak zamienisz w 4 linijce na np:
(...)

Drugi sposób nie działa próbowałem zanim napisałem tu post wink.gif przyznam się szczerze że gdy zastosowałem sposób który zaproponował mi Adrian zadziałał nie próbowałem niczego innego. Jak znajdę chwilę czasu na pewno spróbuje w inny sposób to rozwiązać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.