Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Access][PHP]problem z plikiem strzeżonym przez .htaccess
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jeremiash
Cześć. W głównym katalogu mam index.php a w zagnieżdżonych z ograniczeniem dostępu (takimi zamymi dyrektywami ochronnymi każdy) mam funkcje i plik ze stylami. Wywołując z pliku znajdującego się w katalogu głównym /index.php funkcje jest wszystko w porządku, jednak gdy wywołuję style poprzez echo, woła hasło - można było się domyślić. Mogę w jakiś elegancki sposób wczytać style, czy muszę odwołać się przez np. include do pliku w katalogu ze stylami, który załączy mi je?

1. public function css() {
  2. echo "<link rel='stylesheet' type='text/css' id='style' href='aaa/css.css'/>";
  3. }
  4.  
  5. } //ikona
b4rt3kk
Nie ma konieczności zabezpieczania plików z funkcjami czy stylami za pomocą .httaccess. Te pierwsze nie wyświetlą przecież kodu PHP w oknie przeglądarki, a jedynie pustą stronę. I jaki jest sens ukrywania arkusza stylów? Nie przechowujesz tam żadnych poufnych czy tajnych informacji.
abort
Plik ze stylami wyrzuć poza "ograniczony" katalog. CSS z innego pliku jest wczytywany osobnym żądaniem przez przeglądarkę, i ona musi mieć do niego dostęp.
Poza tym, tak jak b4rt3kk pisał: wczytanie CSS nic nie napsuje. CSS można przecież potraktować jak "zestaw reguł prezentacyjnych", które nie przetwarzają danych. Bo CSS nie przetwarza danych. To przeglądarka przetwarza dane (reguły) z pliku CSS i odpowiednio wyświetla/prezentuje zawartość strony.
Pokrótce (i nieco upraszczając):
PHP = logika (i to powinieneś ukrywać)
CSS = prezentacja (i to i tak MUSI być zaprezentowane)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.