Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Nawiązanie połączania z lokalną bazą danych przez PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rrocowy
Witam wszystkich forumowiczów,

Mam drobną łamigłówkę. Chciałbym nawiązać połączenie z lokalną bazą danych Microsoft SQL Server przez PHP.
Najlepiej abym mógł pobierać i aktualizować rekordy z lokalnej bazy danych przez PHP na zdalnym serwerze.

Idea polega na integracji lokalnej bazy danych z bazą zdalną. Czy jest taka możliwość?

Próbowałem szukać na ten temat w necie i znalazłem info o udostępnianiu Microsoft SQL Server przez internet. Należy odpowiednio skonfigurować serwer i powinno udostępnić bazę do internetu. Pozostaje kwestia nawiązania połączenia przez zdalny serwer z bazą lokalną.

Proszę o pomoc. Może spotkał się z czymś podobnym smile.gif
nospor
Pierwsze i najważniejsze: masz wogóle lokalny adres IP widziany z zewnątrz?
czyli np. jak ja wpiszę twoj adres IP to połączę się z twoim kompem?

Cytat
Idea polega na integracji lokalnej bazy danych z bazą zdalną. Czy jest taka możliwość?
To nie lepiej zrobić na odwrót? Ty lokalnie będziesz się łączył z bazę z serwera?
rrocowy
Dziękuję za odpowiedź. Jeżeli chodzi o widoczność komputera pod adresem ip to może być problem bo mam dynamiczny adres ip. Da się to zrobić lokalnie? Jak? przez serwer apache, który będzie łączył się przez PHP lokalnie z Microsoft SQL Server, a potem łączył ze zdalną bazą na serwerze?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.