temat tematu może brzmi strasznie/kłopotliwie, ale mam nadzieję, że rozwiązanie jest proste:)
Z JS miałem małą styczność, jednak wiem jak zrobić podstawowe czynności (tak sądzę). Jeśli chodzi o atrybut disable na jeden KONKRETNY button to nie ma problemu.
Sprawa wygląda u mnie tak: Wybieram sobie ilość stron (do dokumentu), a następnie php generuje mi tytuł, treść i możliwość dodania obrazka wg. poniższego kodu:
$ilosc_stron = $_POST['ilosc_stron']; // jakis tam kod:P for($i=1; $i<=$ilosc_stron; $i++) { // gererowanie tutułu dla strony (textbox tytul.$i), treści (textarea tresc.$i) echo '<center><label>Chcę dodać obrazek do tej strony</label><input type="checkbox" name="obrazek'.$i.'" value="dodajobrazek" id="abc'.$i.'" onClick="sprawdzObrazek('.$i.')" /><br />'; }
Generalnie wszystko pod względem PHP działa mi jak należy. Problem jest właśnie z javascriptem. Po zaznaczeniu każdego checkbox'a powinien załączyć się button do ładowania pliku (domyślnie ustawiony na disable), a to mi właśnie nie działa. Pewnie pochrzaniłem coś ze skryptem:(
function sprawdzObrazek(nr_strony) { document.frm.fl+nr_strony+.disabled=true; //ten zapis fl+nr_strony mi się nie podoba - możliwe, że jakoś inaczej trzeba to zapisać if(document.getElementById("abc"+nr_strony+"").checked == true) document.frm.fl+nr_strony.disabled=false; else if(document.getElementById("abc"+nr_strony+"").checked == false) document.fmr.fl+nr_strony+.disabled=true; }
Javascripty (jQuerry) mam zamiar pomęczyć w niedalekiej przyszłości, a niestety ten element układanki jest mi potrzebny w zasadzie na wczoraj:P
Liczę na pomoc z waszej strony;)
POZDRAWIAM