Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: FF stwarza problem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
jacek21
Problem polega na tym, ze wywolanie funkcji nie chce odpalic w FireFoxie, dziala pod ie,chrome.. a w FF zawsze gdy jest warunek za nic nie chce odpalic..
dodam, ze bez warunku o dziwo działa ktoś wie dlaczego tak sie dzieje?

1. roz1.onclick = function()
  2. {
  3. if(styl == 'none')
  4. {
  5.  
  6. wywolaj();
  7.  
  8. function wywolaj()
  9. {
  10. alert("s");
  11. }
  12. }
  13.  
  14. }
nospor
Czy tak ciezko dać alert?
Kod
roz1.onclick = function()

{
alert(styl);
            if(styl == 'none')

{

wywolaj();

function wywolaj()

{

alert("s");

}

}

}

?
wszerad
Jeżeli coś sprawia problemy to w 90% nie FF, a Ty chcesz odpalić funkcje, której jeszcze nie zdefiniowałeś więc to twój kod jest błędny. To tak jakby dodawać dwie liczby, kótrych jeszcze nie mamy.
jacek21
Cytat
Czy tak ciezko dać alert?

ehh nie pisałbym gdybym tego nie sprawdził.. a poza tym z początkowiej fazy mojej wypowiedzi można wywnioskować, że skrypt wchodzi w warunek, gdyż w innym wypadku w innych przeglądarkach też by nie działał.
po prostu za nic nie chce wejść do funkcji wywolaj()..

Cytat
Jeżeli coś sprawia problemy to w 90% nie FF, a Ty chcesz odpalić funkcje, której jeszcze nie zdefiniowałeś więc to twój kod jest błędny. To tak jakby dodawać dwie liczby, kótrych jeszcze nie mamy.

hmm czyż zapis "wywolaj()" nie oznacza tego, że ma przejść do funkcji, która zwie się "wywolaj" a dalej przypadkiem nie jest napisane: function wywolaj(){} ?

nospor
Cytat
a poza tym z początkowiej fazy mojej wypowiedzi można wywnioskować, że skrypt wchodzi w warunek,
No właśnie nie.... ja wywnioskowałem o po tym:
Cytat
a w FF zawsze gdy jest warunek za nic nie chce odpalic..
dodam, ze bez warunku o dziwo działa ktoś wie dlaczego tak sie dzieje?
że w warunek ci nie wchodzi...

Cytat
hmm czyż zapis "wywolaj()" nie oznacza tego, że ma przejść do funkcji, która zwie się "wywolaj" a dalej przypadkiem nie jest napisane: function wywolaj(){} ?
Normalnie to najpierw ma być deklaracja funkcji, a dopiero potem odwołanie do niej. No ale w przypadku js to niekoniecznie musi tak być smile.gif Jednak by być spokojnym to lepiej najpierw daj deklaracje smile.gif
jacek21
Ja też nie potrzebnie się uniosłem, ale im dłużej siedze w JS tym częściej mnie czymś zaskakuje biggrin.gif
Jak się okazało jednak kolejność okazała się tym co zawiodło, choć i tak dziwi mnie to dlaczego, gdy nie było warunku ów skrypt działał ;| ?

Dziękuje za pomoc ^^

Hmm a miałbym jeszcze jedno pytanie smile.gif
ostatnimi czasy zastanawiałem się czy w pętli np for. można zrobić przerwe czasową w sensie obrót sekunda przerwy. setTimeout tu nie zadziała ponieważ on startuje jednocześnie, jest może jakaś inna funkcja analogiczna do sleep() w php'ie ? trochę szukałem, lecz nic satysfakcjującego nie znalazłem ;/

PS
wiem, ze zawsze można użyć setTimeout i wywołać funkcję w której znajduje się setTimeout i zrobić licznik(czy cos w tym stylu) a następnie warunek i przerwać, gdy osiągniemy cel, zadaje to pytanie jedynie z czystej ciekawości czy istnieje jeszcze coś smile.gif
nospor
google: js sleep
i juz pierwszy wynik jest tym czego szukasz.... jak to mówił pewien wielki myśliciel z małym rozumkiem: szukaj, szukaj, szukaj... smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.